Modra kapusta to nic innego jak czerwona kapusta i regionalna potrawa, która jest z niej przyrządzana. Stanowi nieodłączny element typowego śląskiego obiadu. Z kluskami śląskimi i roladą stanowi pyszny zestaw.
W skład potrawy, oprócz poszatkowanej, czerwonej kapusty wchodzi – cebula, jabłko i wędzony boczek. Całość przyprawiam solą, pieprzem, cukrem, a po ugotowaniu dodatkowo octem. Jestem ze Śląska i modra kapusta w takiej wersji jest mi bardzo dobrze znana. Dziś zaprezentuję przepis, z którego korzystamy często w domu.
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 150 g wędzonego boczku
- 1 jabłko
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka smalcu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wykrój głąb i poszatkuj. Cebulę obierz i drobno pokrój, boczek pokrój w kostkę.
Kapustę umieść w garnku zalej ok. o,5 l wody i zagotuj. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedź.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
Dodaj smalec i na tłuszczu zeszklij cebulę.
Do ugotowanej kapusty dodaj boczek, cebulę oraz obrane i starte na większych oczkach jabłko.
Całość duś przez ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Na koniec kapustę skrop octem. Podawaj na ciepło.
Modra kapusta jest także potrawą popularną w Wielkopolsce, ale przyrządzana jest nieco inaczej – wzbogacana jest o rodzynki i goździki. Wraz z pyzami drożdżowymi i kaczką pieczoną z jabłkami stanowi element uroczystego obiadu.
Modra kapusta to doskonały dodatek do tradycyjnych, nie tylko typowo śląskich potraw.