Tortille to mój sprawdzony sposób na urozmaicanie śniadań. Nadzienie zmienia się w zależności od dostępności składników, ale przede wszystkim od apetytu. Placki pszenne z serkiem twarogowym, wędzonym łososiem i jajkiem to moja kolejna propozycja śniadaniowa.
O poranku najczęściej brakuje czasu na zjedzenie śniadania, a tym bardziej na jego przygotowanie. Dzisiejszy przepis pokazuje, że pierwszy posiłek dnia można przygotować w bardzo krótkim czasie. Placek wystarczy posmarować kremowym serkiem, położyć zielone liście sałaty, plastry wędzonego łososia i jajko.
Składniki na 2 porcje
- 2 pszenne tortille
- 125 g wędzonego łososia
- 100 g serka twarogowego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 jajka
- dowolna zielenina – sałata lodowa, rukola, szpinak itp.
- 1/2 pęczka koperku
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na półtwardo, przestudź, obierz i pokrój na ćwiartki.
Ser twarogowy umieść w misce. Dodaj 1 łyżeczkę chrzanu i posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Każdy placek tortilli posmaruj na środku przygotowanym serkiem.
Następnie nałóż garść zieleniny, płaty wędzonego łososia i ćwiartki jajka. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tortille zwiń na kształt rożka i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.
Zobacz jak usmażyć perfekcyjnego łososia na patelni:
Napisz pierwszy komentarz