Bajgle, czyli drożdżowe bułeczki z charakterystyczną dziurką, przez co często mylone są z obwarzankami. Są od nich bardziej puszyste i miękkie w środku, a z zewnątrz pokryte chrupiącą skórką. Stanowią idealną bazę do przygotowania niebanalnej śniadaniowej przekąski.
Ich wykonanie jest łatwe, choć czasochłonne. Zgodnie z tradycyjną metodą ich przygotowania, przed pieczeniem bajgle są przez chwilę gotowane w wodzie. Zachęcam do własnych domowych wypieków. Efekt końcowy jest znakomity – bajgle po upieczeniu są przepyszne.
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz 10 sztuk.
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru do gotowania bajgli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
- na posypkę: gruboziarnista sól, mak, sezam, kminek, czarnuszka itp.
Przygotowanie
Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody (nie gorącą – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej i wody, sól i roztopione masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto pozostaw w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj okrągłe bułeczki (ok. 10 sztuk), następnie palcem zrób w środku dziurkę, odsuwając ciasto na boki.
Bajgle ułóż na desce oprószonej mąką. Ponownie odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
W większym garnku zagotuj 2 litry wody. W wodzie rozpuść 1 łyżkę cukru. Do gotującej się wody włóż bajgle – po 3-4 sztuki. Gotuj minutę, następnie przewróć bajgle na drugą stronę i gotuj kolejną minutę.
Delikatnie wyjmij bajgle z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż np. na papierze do pieczenia, do osuszenia.
Bajgle przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą oraz posyp ziarnami.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wstaw bajgle. Piecz przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia na kratce kuchennej.
Napisz pierwszy komentarz