Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków

Pikle to nic innego jak warzywa, które zakonserwowane są w specjalnej marynacie. Wybór warzyw jest dowolny. Do słoika możesz napakować na co tylko masz ochotę. Dziś pokażę jak przygotować pikle z ogórków z dodatkiem papryczki chili.

Zalewa na bazie wody, octu i cukru nadaje warzywom odpowiedniego, charakterystycznego, kwaskowatego smaku, zaś dodatek papryczki chili i czosnku powoduje, że pikle są lekko pikantne. 

Chrupiące i soczyste pikle z ogórków stanowią doskonałą przekąskę. Sprawdzają się także świetnie jako dodatek do sałatek, koreczków czy kanapek.

Pikle z ogórków

Składniki

Warzywa i dodatki:

  • ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
  • papryczka chili (po jednej na każdy słoik)
  • 2-3 baldachy kopru razem z łodygami
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżki gorczycy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego

Zalewa:

  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki soli

Pikle z ogórków

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie i odsącz.

  2. Na dnie słoików ułóż – ząbki czosnku, baldachy kopru z łodygami, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz gorczycę.

  3. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Dodaj papryczkę chili. Zwróć uwagę, żeby warzywa za bardzo nie wystawały.

  4. Składniki na zalewę umieść w garnku i zagotuj (cukier i sól muszą się rozpuścić).

  5. Gorącą zalewą napełnij słoiki i zakręć.

  6. Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

  7. Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

  8. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.

  9. Pikle odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach ogórki powinny być gotowe.

Pikle z ogórków

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Pikle z ogórków”

  1. Danuta pisze:

    Dla Czechoslovakia moje ogorki wyszly pomarszczone?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php