Do przygotowania aromatyzowanego octu przymierzałam się od dłuższego czasu. Korzystając z tego, że obecnie mamy szczyt sezonu na truskawki do produkcji octu posłużyły mi właśnie te owoce. Dziś pokażę jak zrobić domowy ocet truskawkowy.
Ocet smakowy dostępny jest w wielu sklepach, jednak po co przepłacać skoro można zrobić go samodzielnie. Tym bardziej, że to nic skomplikowanego. Wystarczą ulubione owoce (sprawdzą się śliwki, maliny, truskawki, jagody), ocet winny i trochę cierpliwości. Na gotowy ocet musisz poczekać kilka dni.
Na blogu znajdziesz już przepis na ocet jabłkowy własnej roboty. Mikstura domowej produkcji ma całkiem sporo prozdrowotnych właściwości i dobroczynnych składników.
Jak zrobić ocet truskawkowy?
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej ocet, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 2 minuty. Zestaw garnek z ognia i odstaw, aby przestygł (do temperatury ok. 40 stopni C).
Pokrojone truskawki umieść w dużym słoju, dodaj listki mięty i zalej ciepłym octem. Wymieszaj, słoik przykryj gazą lub czystą ściereczką i odstaw na ok. tydzień w ciemne, chłodne miejsce.
Raz dziennie zamieszaj zawartość słoja za pomocą łyżki.
Po upływie tygodnia przefiltruj ocet przez gazę i przelej do butelki.
Ocet smakowy to dobry dodatek do wielu potraw. Sprawdzi się świetnie np. do marynat lub jako składnik sosu do sałatek, na przykład w połączeniu z oliwą z oliwek. Ocet truskawkowy możesz pić po rozcieńczeniu (1-3 łyżeczki na szklankę wody).
Mój ocet truskawkowy wyszedł nie czerwony lecz słabo różowy dlaczego?
Wskazane jest mieszanie go drewnianą łyżką.