Pasty wszelkiej maści to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek. Ciągle poszukuję nowych pomysłów czym posmarować poranną kromkę. Tym razem na warsztat wzięłam bakłażana, z którego przygotowałam aromatyczną pastę.
Bakłażan sam w sobie potrafi być mdły i nijaki. Pieczenie w piekarniku wydobywa z niego niezwykły smak i aromat. Charakteru można mu dodać także poprzez wyraziste dodatki. Dlatego smarowidło wzbogaciłam o pastę sezamową tahini, sok z cytryny i przyprawy – kumin oraz paprykę.
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i włóż do piekarnika.
Czosnek zawiń w kawałek folii aluminiowej i również włóż do piekarnika.
Warzywa piecz ok. 20 minut, tak aby skórka bakłażana mocno się przyrumieniła, a ząbki czosnku stały się miękkie i aromatyczne.
Po upieczeniu warzywa odstaw do przestudzenia, następnie obierz je ze skórki i umieść w pojemniku blendera.
Dodaj pastę tahini, sok z cytryny i przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę.
Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz