Lassi to cudowne orzeźwienie prosto z Indii. Napój przyrządzany jest z gęstego jogurtu, wody i różnych przypraw. Lassi może być zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. W naszej rodzimej kuchni największą popularnością cieszą się przepisy na lassi z wykorzystaniem owoców. Prym wiedzie mango lassi.
Samo przyrządzenie mango lassi jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować kilka składników – dojrzałe, słodkie mango, gęsty jogurt, wodę i szczyptę kardamonu. Efekt? Intensywny w smaku, orzeźwiający, pyszny napój, który ugasi pragnienie w największy upał.
Składniki na 2 porcje
- 1 duże dojrzałe mango
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ok. 125 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta mielonego kardamonu na każdą porcję
- kilka kostek lodu
- listki świeżej mięty do dekoracji
Wartości odżywcze
Mango – ten soczysty i aromatyczny owoc posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Mango zawiera wiele cennych skarbów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wśród których znajdziesz: witaminy C, A, E, B1, B2, B3, potas, fosfor, magnez i wapń. Jest bogaty w składniki, które pomagają oczyszczać skórę, wspierać zdrowie oczu, chronić przed cukrzycą, a nawet zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów.
Przygotowanie
Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera.
Dodaj jogurt naturalny, miód i zmiksuj.
Następnie dolewaj wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Napój przelej do szklanek. Do każdej porcji dodaj szczyptę kardamonu, kilka kostek lodu i listki świeżej mięty.
Mój przepis to luźna interpretacja ze składników łatwo dostępnych w naszych sklepach, zaś takie w 100% indyjskie mango lassi robi się z zmiksowanego na gładki mus mango alphonso. To odmiana o intensywnej barwie i smaku.
Uwielbiam :)