Marchewkę uwielbiam za jej walory smakowe i odżywcze, a także za nieograniczone zastosowanie kulinarne. Najlepsza marchewka to ta, która ma jeszcze nać – jest wtedy słodsza i bardziej delikatna. W sklepach i na bazarach znajdziesz ją właśnie teraz. Dziś pokażę mój sprawdzony sposób na jej wykorzystanie.
Delikatne i chrupiące marchewki otoczone aromatyczną marynatą na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i tymianku to marchewki w najlepszym wydaniu. Karmelizowane warzywa na maśle sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub po prostu jako samodzielna przekąska.
Składniki
- 500 g młodych marchewek
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Jeśli marchewka ma delikatną skórkę, to nie trzeba jej nawet obierać – wystarczy dobrze wyszorować ją w wodzie.
Marchewkom odetnij nać, możesz zostawić krótkie (ok. 1-1,5 cm) zielone końcówki.
Marchewkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 min (marchewka nieco zmięknie, ale będzie jędrna) i odcedź.
Przygotuj marynatę – w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z miodem, sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Do miski wrzuć podgotowane marchewki i dokładnie wymieszaj, tak aby dokładnie pokryły się marynatą.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji.
Napisz pierwszy komentarz