Marynata prowansalska to takie moje małe odkrycie ostatnich miesięcy. Jest prosta w przygotowaniu, wszystkie składniki zawsze mam pod ręką i pasuje do praktycznie każdego rodzaju mięsa.
Marynata prowansalska – składniki
- Ostra musztarda dijon – kilka łyżek, lub więcej w zależności od upodobań
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Kurczak w marynacie prowansalskiej
Mój ulubiony sposób wykorzystania tej marynaty to marynowane filety z udek kurczaka upieczone na grillu lub w piekarniku.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą
- Mięso dzielę na odpowiednie do pieczenia porcje, zalewam marynatą, mieszam dokładnie aby wszystkie kawałki się nią pokryły i odstawiam na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Tak przygotowane kawałki kurczaka grilluję lub piekę w wysokiej temperaturze do momentu aż zaczną się pięknie rumienić, a wewnątrz będą jeszcze soczyste.
- Podaję z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub warzywną zapiekanką.
a można to usmażyć na patelni czy wtedy straci swój smak?
Można na patelni – najlepiej na grillowej ;)
niedawno trafiłem na Twoją stronę. i po przepisach wiedziałem, że nie jeden przepis stąd podkradnę. dzisiaj padło na kurczaka. kupiłem całą sztukę, wiadomo taniej i po rozebraniu został zamarynowany marynatą z Twojego przepisu. część została z grillowana dzisiaj / bez szaleństw bo w piekarniku/ a reszta jutro. dzisiejsza porcja wyszła niesamowita, jutrzejsza po całej nocy marynowania się będzie na pewno jeszcze lepsza! świetne przepisy! są w moim stylu proste i smaczne, bez nadęcia. pozdrawiam gorąco
Wacek
Dzięki Wacku! Pozdrawiam :)
Przepis super, tylko jedno pytanie: jak dlugo piec zeby mieso nie wyschlo i bylo soczyste?
To zależy jakie mięso – piersi kilkanaście minut, udka nawet pół godziny albo dłużej – zależy czy na grillu czy w piekarniku :)
a mnie zaciekawiła zapiekanka warzywna w opcji podania tego kurczaka, czy zalewasz warzywa jakims sosem?
Ola zapiekanki robię bardzo różnie, ale raczej nie zalewam ich sosami, jak już to podlewam odrobiną bulionu i oliwą
Wyglada smacznie :-P
robie w sobote:))))))) super
Wygląda pysznie. Ślinotok :)
Właśnie zostałem Twoim fanem. Winszuję ^^
O, i juz mam obiadek na sobote! :)
Mateusz – zaoszczędzisz na wodzie! Jestem ciekawy jak to smakuje! Takiego połączenia jeszcze nie testowałem.
Kurczak z musztardą to dobre połączenie :)
Jeśli dam normalną musztardę zamiast najostrzejszej to czy bardzo zbezczeszczę to danie?
Mateusz da radę ze zwykłą musztardą :)