Spaghetti z cukinii to pyszny i zdrowy zamiennik tradycyjnego makaronu. Warzywne wstążki zestawiłam ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi. A całą kompozycję zwieńczyłam startym parmezanem.
Sam szpinak może być dość mdły w smaku, dlatego trzeba zapewnić mu odpowiednie towarzystwo. Zielone liście podsmażyłam z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową.
To jedno z moich ulubionych ekspresowych dań, które przygotowuję zazwyczaj w środku tygodnia w szczycie sezonu na cukinię. Warzywo to jest doskonałym materiałem kulinarnym, dlatego staje się składnikiem wielu potraw w mojej kuchni. Więcej przepisów znajdziesz tutaj.
Czas przygotowania
Przyrządzenie dania zajmuje zaledwie 20 minut.
Składniki
- 2 cukinie
- 10-12 pomidorów koktajlowych
- 250 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- drobno starty ser parmezan
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Zacznij od rozmrożenia szpinaku.
Przygotuj warzywne spaghetti – cukinię dokładnie umyj i odetnij końce. Warzywa pokrój na długie i cienkie wstążki obieraczką do jarzyn.
Pomidorki pokrój na połówki, dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Wymieszaj zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Do szpinaku dodaj przygotowane wcześniej wstążki z cukinii i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Całość dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się szpinakiem i podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Makaron z dodatkami przełóż na talerze i posyp startym parmezanem.
Przetestowane! Dodałam jeszcze kilka pieczarek. Mniam! :)