Kaszę jaglana zajadam na śniadanie bardzo często. Na moim stole pojawia się w przeróżnych odsłonach. Dzisiejsza propozycja śniadaniowa to pudding jaglany, czyli ugotowana gęsta kasza na mleku.
Aby uzyskać konsystencję puddingu przed zmiksowaniem dodałam jeszcze banana. Świetnym sposobem na podkręcenie smaku kaszy gotowanej na mleku jest wzbogacenie jej o ziarenka prawdziwej wanilii. Do tego spora porcja świeżych, sezonowych owoców. W ten sposób powstało pyszne i pełnowartościowe śniadanie.
Składniki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 1 dojrzały banan
- 1 laska wanilii
- owoce sezonowe – maliny, porzeczki, jagody lub borówki
- nasiona chia, wiórki kokosowe, listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie
Kaszę jaglaną opłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsyp ją do niewielkiego garnka, dodaj szczyptę soli i zalej wodą oraz mlekiem.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii umieść w garnku (na czas gotowania wrzucam także całą laskę wanilii dla mocniejszego aromatu).
Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka – ok. 15 minut.
Garnek zestaw z ognia, wyjmij laskę wanilii i dodaj plasterki banana.
Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki, aksamitny krem. Jeśli jest za gęsty dodaj więcej mleka i ponownie zmiksuj.
Gotowy pudding umieść w misce. Udekoruj ulubionymi owocami, nasionami chia, wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.
Napisz pierwszy komentarz