Dziś na blogu kulinarna podróż do Tajlandii. Kuchnię tajską lubię za wyraziste i zaskakujące smaki, ale także za dość swobodne podejście do doboru składników i sposobu przyrządzania dań. Dania tej kuchni są bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonałym przykładem jest zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym.
Jej smaki są bardzo zróżnicowane, od delikatnie aromatycznych do dość pikantnych. Znajdziesz tu ostre przyprawy – chili i imbir, charakterne dodatki – sos rybny, czosnek i sok z limonki oraz niezwykle dużą ilość świeżych ziół – liście mięty, kolendry i szczypior. Pikantny smak zupy został złagodzony mlekiem kokosowym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc w kulinarną podróż w egzotyczne zakątki świata możesz się wybrać w każdej chwili.
Składniki
- 700 ml wrzącego bulionu drobiowego lub wywaru z warzyw
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- przyprawy – szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku
- garść liści świeżej mięty
- świeża kolendra, szczypiorek i plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj.
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i czosnkiem.
Zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj sos rybny, sok z limonki oraz szczyptę kurkumy i chili. Całość gotuj ok. 15 minut.
Wlej na talerze, udekoruj miętą, kolendrą i plasterkami limonki.
Dziś zrobiłem, wyszła bardzo smaczna, choć pikantna. Pomyślałem, ze można spokojnie trochę dodać trochę ryżu oraz porwane liście sałaty lodowej tak jak w zupie cytrynowej