Danie na bazie ryżu wcale nie musi być nudne. Doskonałym przykładem jest moja dzisiejsza propozycja. Przygotowałam orientalny pilaw z kurczakiem, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami.
Pilaw pochodzi z kuchni arabskiej i ma nieskończoną liczbę wersji. Podstawą dania jest ryż długoziarnisty. Wybrałam pachnący ryż basmati, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły biały lub brązowy ryż o długich ziarnach. Do potrawy dodaję także bulion i mleko kokosowe – składniki te mają zostać wchłonięte przez ziarenka ryżu. Pilaw wzbogacam o aromatyczne przyprawy – cynamon, curry, kurkumę i chili. Słodycz zapewniają dorzucone na koniec rodzynki, zaś podprażone na suchej patelni płatki migdałowe nadają potrawie chrupkości.
Składniki
- 200 g długoziarnistego ryżu, np. basmati
- 500 ml bulionu drobiowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 5 łyżek płatków migdałowych
- szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
- do podania: 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Pierś kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka, smaż aż mięso nabierze złotego koloru.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju kokosowym.
Wsyp ryż i mieszaj by ziarenka obtoczyły się w tłuszczu.
Składniki na patelni zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj resztę przypraw – cynamon, kurkumę, płatki chili i sól do smaku.
Dobrze wszystko wymieszaj i duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut).
Spróbuj czy ryż jest ugotowany i dobrze doprawiony. W razie potrzeby dodaj przyprawy wedle uznania.
Zestaw z ognia i dodaj rodzynki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz