Kuchnia węgierska charakteryzuje się ogromną różnorodnością i bogactwem dań. Dziś na blogu kolejna potrawa inspirowana madziarską kuchnią. Proponuję pożywną zupę pasterską.
Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. Podstawą dania są warzywa – obowiązkowo papryka, a do tego ziemniaki, cebula i pomidory. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek i przyprawy – słodką, ostrą i wędzoną paprykę.
Składniki
- 2 l wody
- 1 kg ziemniaków
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku o grubszym dnie. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu (najlepiej na średnim). Następnie dodaj masło.
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i zeszklij na wytopionym tłuszczu i maśle.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość podsmaż przez ok. 10 minut.
Składniki zalej wodą, dodaj słodką i ostrą paprykę oraz pokrojone w kostkę papryki i pomidory (pomidory obierz ze skórki).
Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Wygląda rewelacyjne, a składniki sugerują, ze jest pyszna. Jutro zabieram się za robotę. Pozdrawiam
Zupę zrobiłem zgodnie z przepisem, po czym zupa zrobiła furorę ;)
W związku z powyższym przepis włączyłem do ulubionych.
Dziękuję i pozdrawiam.