W sezonie jesiennym na blogu nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem dyniowe puree o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania bułeczek z ciasta drożdżowego.
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Posypane dużą ilością ziaren – pestkami dyni, słonecznika, sezamem i czarnuszką. Idealne na śniadanie, smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Składniki
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 15 sztuk.
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki puree z dyni *
- 20 g roztopionego masła
- 1 duże jajko, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka soli
- do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
- do posypania: pestki dyni i słonecznika, czarnuszka, sezam
*Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie
Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko, puree z dyni, roztopione masło, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.
Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp ziarnami.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 12-15 minut.
Czy to puree z dyni mozna zamrozic ?
Czy dobrze rozumiem trzeba dodać
2 dkg masła?
wyglądają niesamowicie apetycznie :)