Jabłka najczęściej jadane są na surowo, ale świetnie smakują także smażone. Dziś proponuję jabłka właśnie w takiej wersji. Plasterki owoców w cieście naleśnikowym, usmażone na złoty kolor.
Jabłka w cieście naleśnikowym mogłabym zajadać o każdej porze dnia. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie na słodko, szybki obiad czy deser. Najczęściej serwuję je oprószone cukrem pudrem, ale równie dobrze smakują polane miodem lub syropem klonowym.
Składniki
- 3 jabłka
- 160 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 laska wanilii
- olej do smażenia
- do podania: cukier puder, miód lub syrop klonowy
Przygotowanie
W misce umieść przesianą mąkę i połącz ją z ziarenkami wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża).
Do miski wlej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru, a na koniec wlej łyżkę oleju roślinnego.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Ciasto powinno być dość gęste, tak aby nie spływało z jabłek.
Jabłka umyj, obierz i wydrąż z nich gniazda nasienne. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego wykrawacza, ale równie dobrze możesz użyć zwykłego noża.
Tak przygotowane jabłka pokrój w plastry o grubości ok 1,5-2 cm.
Plasterki zanurz w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Napisz pierwszy komentarz