Brownie to klasyka czekoladowych deserów i przekąsek. Wiele osób zupełnie traci głowę i kontrolę nad sobą kiedy tylko skosztują tego gęstego, lekko ciągnącego się i bardzo bardzo bardzo czekoladowego ciasta.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, odsyłam do podstawowego przepisu na brownie, a jeżeli wiecie co to brownie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ciasteczka brownie są idealne na wszelkiego rodzaju imprezy (dla dzieci i dorosłych), a także jako własnej produkcji prezenty.
Nie da się być wobec nic obojętnym. Pięknie wyglądają, powalają czekoladowym zapachem, z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i lekko ciągnące się po ugryzieniu.
Składniki ciasteczek brownie
Ta ilość składników powinna wystarczyć na upieczenie ok. 16 sztuk całkiem sporych ciastek.
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 50 g gorzkiego kakao
- 130 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki grubo zmielonej soli
- garść ulubionych orzechów, grubo posiekanych
Wykonanie
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (uważaj żeby nie przypalić czekolady!)
Kiedy czekolada z masłem rozpuszczą się i utworzą jednolitą masę, dodaj ziarna wanilii lub aromat. Dodaj też cukier, jajka i kakao. Całość dokładnie zamieszaj trzepaczką lub przy pomocy miksera.
Następnie dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu dodaj posiekane orzechy (opcjonalnie), jeszcze raz wymieszaj aby dobrze się rozprowadziły w masie czekoladowej i schowaj przykryte naczynie z masą do lodówki na ok. 30-40 minut. Kiedy masa się schłodzi dużo łatwiej będzie odmierzyć odpowiednie porcje i upiec okrąglutkie ciastka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st C.
Schłodzoną masę nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Świetnie sprawdzi się w tym celu łyżka do nakładania lodów.
Pamiętaj o tym, żeby pomiędzy kulkami masy czekoladowej zostawić po kilka cm wolnego miejsca. W trakcie pieczenia kulki brownie zamienią się w płaskie ciastka.
Tak przygotowane ciastka brownie piecz w piekarniku przez ok. 12 minut. Po upieczeniu nie zdejmuj ciastek z blachy, ale odstaw na kilka minut, aby przestygły i stężały.
Pyszne, szybkie i pięknie pachnące Świetny przepis.
Pierwsze ciastka w życiu i bomba, wszyscy chwalą :)
Oczywiście max gwiazdek za przepis ☺
Zrobiłam cząsteczka. Po prostu pyszne !!!!! A zapach jaki się unosi w mieszkaniu…mmmmmm wielkie dzięki za ten przepis !!!!!!
Szybkie, proste i przede wszystkim smaczne! :)
Witam
NIe mam w domu sody tylko proszek do pieczenia…czy moge uzyc go zamiennie? W jakich proporcjach?
Super! Bardzo proste i równie pyszne- jak te w KFC – właśnie o to mi chodziło!
Wyglądają super! Zaraz obślinię klawiaturę;) Tylko małe pytanie – ile ziarenek wanilii lub aromatu trzeba dodać?
Ziarenka z jednej laski albo 1/4-1/2 łyżeczki aromatu :-)