Niesamowite połączenie wstążek makaronu pappardelle z krewetkami oraz dodatkami – szpinakiem, pomidorami i mlekiem kokosowym. To świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników niebanalnych smaków. Każdy kolejny kęs dania może zapewnić zróżnicowane doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do mocniejszych akcentów.
Składniki
- 250 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
- 400 g krewetek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 250 g świeżego szpinaku
- 150 ml mleka kokosowego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól do smaku
Przygotowanie
W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente (wskazówki jak ugotować makaron znajdziesz tutaj).
W trakcie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki dania. Papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj. Następnie podsmaż chwilę na rozgrzanym maśle.
Dodaj krewetki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podsmaż przez ok. 3 minuty na większym ogniu.
Na patelnię wlej białe wino, dodaj umyte liście szpinaku i zmniejsz ogień. Podduś całość przez ok. 3-4 minuty, do czasu aż liście szpinaku ładnie zmiękną, a wino odparuje.
Następnie wlej mleczko kokosowe, gotuj sos na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż zgęstnieje. Dodaj ugotowany makaron i całość lekko podsmaż, aby makaron połączył się ze składnikami na patelni.
Dodatek mleka kokosowego musi nadawać cudownego smaku.:)