Pesto to jeden z moich ulubionych przysmaków. Na blogu znajdziesz już całkiem sporo przepisów np. na pesto z pietruszki, pesto z jarmużu czy rukoli. Tym razem wielbicieli zielonego specjału zapraszam na wersję w czerwonym kolorze, czyli pesto rosso.
Głównym składnikiem pesto są aromatyczne suszone pomidory, które połączyłam z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, czosnkiem, parmezanem, bazylią i przyprawami. Dodatki nadają paście charakteru.
Pesto sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów czy smarowidło do kanapek. Super proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym doskonale urozmaica każdą kolację lub śniadanie.
Składniki
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 3/4 szklanki liści bazylii
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki tartego parmezanu
- kilka łyżek oleju z pomidorów
- szczypta płatków chili
- sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika przez około minutę, co jakiś czas mieszając, następnie przesyp do miseczki i odstaw do przestudzenia.
W pojemniku blendera umieść suszone pomidory, parmezan, bazylię i czosnek.
Dodaj podprażony słonecznik, ocet balsamiczny, przyprawy oraz 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Wszystko zmiksuj na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksuj.
Napisz pierwszy komentarz