Prosta sałatka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Mieszanka ulubionych sałat, brokuły, jajka, rzodkiewka, kiełki rzodkiewki, a całość skropiona lekko słodkim winegretem z sokiem z cytryny i oliwą extra vergine.
Możesz dorzucić swoje ulubione składniki, np. dojrzałe pomidorki koktajlowe czy podprażone na suchej patelni pestki słonecznika lub dyni. Sałatkę można podawać w pojedynczych miseczkach lub ułożyć wszystkie składniki na jednym większym półmisku.
A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.
Składniki
- mieszanka sałat (wybrałam mieszankę szpinaku, rukoli i cykorii sałatowej – radicchio)
- 1/2 brokuła
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Brokuły ugotuj na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące i o żywo zielonej barwie. W trakcie gotowania spróbuj jeden kęs i jeżeli brokuł będzie idealnie przyrządzony, przełóż całość do sitka i opłucz sporą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.
Przygotuj sos. Do miseczki dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Jajka ugotuj na półtwardo, obierz i pokrój na ćwiartki.
Rzodkiewki umyj i pokrój na grube plasterki.
Mieszankę sałat dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Na zielonej warstwie ułóż różyczki brokuła, plasterki rzodkiewki i jajka pokrojone na połówki.
Wszystkie składniki polej przygotowanym dressingiem i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Super, ja jeszcze dodałam pomidorki koktajlowe