Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek. Na świątecznym stole jajka królują w wielu postaciach – w sałakach, pastach oraz faszerowane. Ugotowane na twardo jajka można faszerować pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem. Dziś prezentuję mój sprawdzony sposób na jajka wypełnione pastą z awokado.

Kremowe awokado doprawiam czosnkiem, chili i sokiem wyciśniętym z limonki, mieszam z posiekanymi listkami szpinaku oraz żółtkiem. Nie trzeba używać blendera. Wystarczy kupić dojrzałe awokado, które bez problemu rozgnieciesz widelcem. Przepis jest prosty i wymaga zaledwie kilku składników, a jajka pięknie prezentują się na talerzu i są przepyszne.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego na świąteczne śniadanie to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka (włóż do ciepłej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.

  2. Jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij delikatnie żółtka.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.

  4. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  5. Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekane liście szpinaku.

  6. Składniki rozgnieć przy pomocy widelca i farszem wypełnij jajka.

  7. Jajka udekoruj kiełkami rzodkiewki, możesz wykorzystać także rzeżuchę lub posiekaną natkę pietruszki. Na koniec oprósz płatkami chili.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Jajka faszerowane awokado”

  1. Gosia pisze:

    Proste ale mega kuszące. Uwielbiam awokado, dlatego jutro jaja wielkanocne
    będą miały farsz w/g Twojego przepisu.
    Pozdrawiam.

  2. Aneta pisze:
    4

    Dodałam nieco więcej czosnku, niż w przepisie. Wydaje mi się, że połowa limonki to za dużo na sok – po przygotowaniu farszu można wyczuć kwaskowy aromat. Następnym razem dodam go mniej:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php