Ostatnio na obiad zaserwowałam przepyszną zupę-krem z warzyw korzeniowych. Wyszło tak pysznie, że nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem. Do jej przygotowania wybrałam pieczoną pietruszkę i seler, które nadają potrawie wyjątkowego charakteru.
Na przygotowanie kremu trzeba poświęcić trochę czasu. To zupa, której nie przygotujesz w kilkanaście minut. Warzywa muszą piec się odpowiednią ilość czasu, aby danie było bardzo aromatyczne. Jednak gwarantuję, że warto. Za sprawą pieczonych warzyw ma cudowny, głęboki smak. Smakuje wyśmienicie z grzankami, pestkami dyni, czy chipsami z jarmużu.
Składniki
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 700 g pietruszki
- 300 g selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 mielonej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g jarmużu
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Jarmuż umyj i usuń twarde łodygi. Liście umieść w misce, dopraw solą, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Pietruszkę i seler oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie polej oliwą z oliwek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim warzywa. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok. 10 minutach wyjmij chipsy z jarmużu, a pietruszkę i seler piecz do miękkości.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i podsmaż przez minutę.
Dodaj upieczone warzywa i zalej bulionem.
Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotuj przez około 20 minut.
Dodaj śmietankę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
Krem z pieczonych warzyw podawaj z chipsami z jarmużu.
Napisz pierwszy komentarz