Sezon na kurki jest wyjątkowo długi – trwa od czerwca, aż do listopada. Dlatego korzystam, ile się da i przygotowuję przeróżne dania z grzybkami. Kurki uwielbiam przede wszystkim za ich wyjątkowy smak i aromat, ale i za to, że pasują niemal do wszystkiego.
W połączeniu z kaszą pęczak, pomidorami tworzą niezwykłe danie obiadowe. Wykończone startym parmezanem i posiekana natką pietruszki. Bardzo aromatyczne, sezonowe i proste w przygotowaniu, a do tego gotowe w niecałą godzinę.
Składniki
- 200 g kaszy pęczak
- 400 g kurek
- 350 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g tartego parmezanu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyść (cenne wskazówki znajdziesz tutaj) i odcedź. Większe grzyby pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Mniejsze kurki zachowaj w całości. Odstaw.
Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek i masło. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dodaj także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Następnie dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu, aż kurki się przyrumienią.
Na innej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć suchą kaszę i podgrzewaj przez 1 minutę, następnie wlej bulion, przykryj i zagotuj. Gotuj przez ok. 15 minut.
Odkryj patelnię i wygotuj resztę płynu jeśli pozostał.
Teraz na patelnię z kaszą dodaj podsmażone kurki i wlej wino. Gotuj ok. 5 minut, aż płyn odparuje.
Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość gotuj jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Danie wyłóż na talerze posyp parmezanem i posyp posiekana natką pietruszki.
Jutro przygotuje… Brzmi smakowicie. Lubię zarówno kaszę jak i kurki oa więc musi być pycha:-)