Kolejny pomysł na wykorzystanie dyni w swojej kuchni. Tym razem jest to danie obiadowe – klopsiki z mielonego mięsa indyka w pikantnym sosie dyniowym.
Dynia to warzywo, które świetnie sprawdza się jako podstawa dipów i sosów. Dziś pokażę Wam jak przygotować na bazie puree dyniowego sos o wyrazistym smaku. Wzbogacony o pikantne nuty – imbiru, czosnku i chili oraz o aromatyczne mleczko kokosowe, które nadaje także kremową konsystencję. Sos możecie podać z klopsikami mięsnymi, ale również z makaronem, kaszą czy ryżem.
Składniki
Klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa indyka
- 1 czerstwa bułka
- 1 mała cebula starta na tarce o małych oczkach
- 1 jajko
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia
Sos dyniowy:
- 4 łyżki pure z dyni
- 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30 %
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- 400 g kaszy, np. pęczak lub gryczanej
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i podsmaż posiekany czosnek, chili i imbir.
Dodaj puree z dynii i mleko kokosowe lub śmietanę.
Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Gotowy sos odstaw.
Przygotuj klopsiki – bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
Do większej miski włóż zmielone mięso, odciśniętą bułkę, startą cebulę, jajko, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy przy pomocy dłoni uformuj kulki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj po kilka sztuk uformowanych pulpetów.
Smaż, aż uzyskają złoty kolor z różnych stron. Następnie wyłóż je na patelnię z sosem dyniowym.
Patelnię przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj do sosu odrobinę wody gdyby był za gęsty.
Klopsiki w sosie dyniowym podawaj z ulubioną kaszą, np. pęczak lub gryczaną. Na koniec danie posyp posiekaną natką pietruszki.
jaki słoneczny :) pycha!