Zupa pomidorowa to klasyka polskiej kuchni. Pomidorówka gości w moim domu bardzo często, dlatego za każdym razem staram się urozmaicać jej smak. Na blogu znajdziecie już kilka wersji. Jest przepis na klasyczną zupę pomidorową, zupy krem oraz pomidorową w orientalnym klimacie. Tym razem proponuję pikantną zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem ciecierzycy.
Głęboki smak pomidorów i czosnku sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna. Do tego papryczka chili i imbir, które nadają zupie pikanterii. Zaś dodatek ciecierzycy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad.
Składniki
- 1 l bulionu jarzynowego
- 250 g ciecierzycy
- ok. 2 kg pomidorów malinowych
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki curry
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz czarny mielony i sól do smaku
Przygotowanie
Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia.
Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw.
Pomidory obierz ze skórki – skórkę natnij z wierzchu i od spodu na krzyż przy pomocy noża, następnie pomidory sparz wrzątkiem, po chwili bez problemu zdejmiesz z nich skórkę.
Usuń gniazda nasienne i twarde części pomidorów. Pozostały miąższ pokrój w kostkę i umieść w żaroodpornym naczyniu. Dodaj ząbki czosnku w łupinach.
Warzywa skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 25-30 minut.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj posiekaną papryczkę chili i starty imbir podsmaż 2 minuty.
Upieczone pomidory wrzuć do garnka, dodaj wyciśnięty z łupiny czosnek. Składniki zalej gorącym bulionem jarzynowym.
Przypraw do smaku. Gotuj razem około 10 minut.
Dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości.
Zupę z ciecierzycą udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Pycha !!!!Po takie zupie to mnie chyba żadna groß przez całym Rock nie złapie !!! Sami zdrowe, i jak rozgrzewa … Idealna w taką jesienną pluchę Moje pomidory były nieco „blade” więc dodałam łyżke przecieru pomidorowego i ciecierzycę kupiłam już ugotowaną w puszce …Jak znajdę chwilę to podzielę się z Tobą- z wdzięczności za ten pyszny przepis -,starym przepisem na tak samo zdrową,pożywną i rozgrzewającą zupą kartoflaną…ulubiona zupą cioci Klary podczas wojny pozdrowionka
Ojejej…cała masz błędów tak to best jak się ” człowiek święty- to się diabeł cieszy …i jak komórka słowa podmienia….
Miała być ” Po takie zupie,to mnie grypa chyba,przez cały rok nie złapie …”