Przepisów na kapuśniak jest mnóstwo. Na blogu znajdziecie już tradycyjny kapuśniak przygotowany na żeberkach. Moja dzisiejsza zupa wzbogacona jest o wędzony boczek, który nadaje jej niezwykły aromat i smak.
Kapuśniak z solidną porcją warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewki, selera i pietruszki, doprawiony majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz słodką papryką. Talerz takiej zupy to propozycja dla amatorów kwaśnych smaków.
Składniki
- 2 l bulionu lub wody
- 500 g kiszonej kapusty
- 400 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa obierz. Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w talarki, natomiast pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o większych oczkach.
Kapustę odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij.
Dodaj startą pietruszkę, podsmaż przez ok. 3 minuty, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa podsmaż jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa zalej połową bulionu/wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Przygotowaną kapustę włóż do osobnego garnka i zalej pozostałym bulionem/wodą.
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości przez około 40 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Kapustę z bulionem oraz podsmażony boczek dodaj do garnka z warzywami i gotuj jeszcze razem przez około 5 minut.
Kapuśniak dopraw solą, pieprzem do smaku oraz dodaj słodką, mieloną paprykę i majeranek.
Zupa wykonana idealnje z przepisu powiem petarda. Napewno powturzymy przepis.
Bardzo dobra zupka, polecam