Dobre śniadanie daje siłę i energię na cały dzień. To co zjemy rano ma wpływ na naszą aktywność i koncentrację. Jednym z częściej wybieranych przeze mnie produktów o poranku są płatki owsiane. Moim sprawdzonym sposobem na ich wykorzystanie jest owsianka na wodzie z przeróżnymi dodatkami.
Płatki owsiane mają sporo właściwości odżywczych. Są więc lepszą i zdrowszą alternatywą dla płatków śniadaniowych ze sklepowej półki. Przede wszystkim te czekoladowe kuleczki czy miodowe kółeczka zawierają ogromne ilości cukru, a błonnika w nich niewiele. Zaś płatki owsiane bogate są w błonnik, który reguluje pracę jelit i syci na długi czas. Dostarczają także niezbędnych aminokwasów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki orzechów – włoskich, laskowych, migdałów
- 1/2 szklanki suszonych owoców – morele, daktyle, żurawina
Przygotowanie
Do małego garnka wrzuć płatki owsiane oraz pokrojone morele i daktyle. Składniki zalej wodą.
Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.
Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
W trakcie gotowania przypraw owsiankę odrobiną soli.
Pod sam koniec dodaj łyżkę oleju kokosowego lub masła, to zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.
Zamieszaj dokładnie i gotowe! Na koniec dodaj pokrojone orzechy i suszoną żurawinę.
Wygląda bardzo apetycznie i kolorowo! Zazwyczaj używam świeżych owoców, ale suszone (dobrej jakości) na pewno też są przepyszne ;)