Jak wiecie jestem fanem zdrowego trybu życia i staram się być świadomym konsumentem. Zawsze szukam sposobu na to, żeby moje posiłki były pyszne i pełnowartościowe zarazem, przygotowane z dobrej jakości produktów, a także by ich przyrządzenie zajmowało możliwie mało czasu.
Wiosną i latem sprawa jest prosta. Półki sklepowe uginają się od świeżych warzyw i owoców. Za to jesienią nie dość, że dostępność takich produktów jest mniejsza, to chłodny i deszczowy listopad nastraja głównie do zawinięcia się w koc w towarzystwie gorącej herbatki. ;-)
I właśnie wtedy z pomocą przychodzą przepisy, dzięki którym mogę rozgrzać się od stóp do czubka głowy, poczuć w środku przyjemne ciepło i z radością porzucić marzenie o zaszyciu się pod kocem na resztę dnia! Takim właśnie sekretnym przepisem jest korzenne mleko. Raczę się nim rano przed wyjściem do pracy, ale też wieczorem kiedy szukam odrobiny relaksu na zakończenie intensywnego dnia.
A może chcesz zapytać w czym tkwi sekret tego przepisu? W odpowiednich składnikach. O niesamowitych zdrowotnych właściwościach kurkumy, czy cynamonu mogliście przeczytać w wielu ciekawych artykułach.
Ale niewiele mówi się jeszcze o mleku ekologicznym, które jest podstawowym elementem mojego przepisu. Nie dość, że mleko to pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, które prowadzą tradycyjną hodowlę krów na pastwiskach, to gospodarstwa te stosują pasze pochodzące tylko z naturalnych terenów zielonych, gdzie nie stosuje się niedozwolonych środków ochrony roślin czy mineralnego nawożenia. Jesteś tym co jesz, i dlatego jak zawsze namawiam Was do tego, żebyście zwracali uwagę na to co wkładacie do koszyka, i stawiali przede wszystkim na jakość. :)
Składniki na jedną porcję
- 1 szklanka mleka Piątnica Mleko Ekologiczne
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 goździk
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta chili
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- opcjonalnie: szczypta kardamonu, szczypta imbiru, pół laski wanilii
Ilość miodu dobierz wedle własnego gustu, ja radzę dodawać go stopniowo i próbować. Dzięki temu uzyskasz idealny dla Ciebie smak. Opcjonalne przyprawy potraktuj jako przykład tego jak można urozmaicić ten pyszny napój, możesz dodać jedną z nich, albo zupełnie inne – takie które lubisz.
Wykonanie
Wszystkie składniki poza miodem umieść w rondelku
Wymieszaj dokładnie
Podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż mleko zacznie lekko pyrkać
Zmniejsz ognień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut
Następnie rondel zestaw z ognia, lekko przestudź i dodaj miód
Podawaj takie złote mleko na ciepło, ale nie bardzo gorące
I co na to powiecie? Z magicznym korzennym mlekiem nikomu nie będzie straszny chłodny i deszczowy listopad. Chciałbym żebyście zapamiętali ten przykład jako super ciekawy, super pyszny i super zdrowy smakołyk, który przygotować można z produktów dostępnych w niemal każdym osiedlowym markecie.
Napisz pierwszy komentarz