Dziś chciałbym przedstawić mój sposób na szybki makaron z sosem pomidorowym. Przygotowuję go zawsze kiedy mam niewiele czasu, np. na późny obiad w środku tygodnia albo przed pracą, żeby zabrać ze sobą coś do odgrzania w środku dnia.
Składniki:
- Dobrego makaronu, np. wstążki tagliatelle lub pappardelle (taki jak na zdjęciach)
- Pomidorów w puszce
- Jednej małej cebuli
- Ząbka czosnku
- Suszonych ziół prowansalskich
- Oliwy z oliwek
- Soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie
Zaczynam oczywiście od podgrzania wody do gotowania makaronu. Staram się zwykle mieć w lodówce paczkę makaronu świeżego, który gotuje się tylko ok. 3 minuty.
Cebulę i czosnek drobno siekam, a następnie podsmażam na łyżce oliwy. Kiedy tylko się zeszklą wlewam na patelnię zawartość puszki krojonych pomidorów, dodaję zioła, sól i pieprz, i na większym ogniu duszę to wszystko przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
Do lekko gęstego już sosu dodaję makaron ugotowany al dente, mieszam wszystko ze sobą i zostawiam jeszcze na kilka minut na małym ogniu, aby makaron wchłonął nadmiar sosu i ładnie się nim oblepił.
Po kolejnych kilku minutach makaron wygląda tak jak to widać na zdjęciu – bardzo lubię go w takiej wersji. Szczególnie w pracy, gdzie zjadam go zwykle z plastykowego pudełka, brak lejącego się i brudzącego ubrania sosu jest bardzo wskazany :)
Przed podaniem lub przed zapakowaniem posypuję makaron startym żółtym serem i dodaję trochę świeżych ziół.
Witam serdecznie mam zamiar dzisiaj ugotować taki makaron zobaczymy czy zasmakuje mojemu mężowi pozdrawiam Mariola
Pyszne!Ja radzę dodać jednak pomidory krajane.Ale i bez tego pyszne!!!
Razem z makaronem dodałam jeszcze ugotowaną czerwoną soczewicę. Wyszło pyszne i wartościowe danie.
Przepis chyba dobry, muszę wypróbować, ale oliwa to jest olej z oliwek. 0liwa z oliwek to masło maślane !
Masz racje dobry makaron i sos to podstawa sukcesu i udanego dania. Ja zawsze mam w zapasie makaron i sosy z primo gusto bo jak tylko nie mam czasu to zawsze w ciagu kilkunastu minut jestem w stanie zrobić ciepłe i pożywne danie.
Trochę udoskonaliłam, miałam trochę „śmieci” w lodówce do wykorzystania i wyszło genialnie :)
właśnie tego mi było trzeba! dzięki :) ja spróbuję ze świeżymi pomidorami
Mi :-)
Dorzucam ten przepis do ulubionych:)))
Pewnie same lenie i głodomory jak ja za pierwszym razem nie zauważyły że polecenia są bez nr 3 ;-)
smacznego!
a jak zrobić lazanię ?
Jedno z moich ulubionych „szybkich dań”. Ja dodaję 2-3 ząbki czosnku i świeżą bazylię. Pycha :)
Robię bardzo podobny i zawsze jest super ;)
mnie burczy… :(
wygląda świetnie i na pewno smakuje jeszcze lepiej. Nie ma to jak 'pasta’ :)