Słodycze to produkty, z których bardzo trudno zrezygnować. Dlatego dziś podrzucam pomysł na domowe batoniki z płatków owsianych. Dzięki samodzielnej produkcji batoniki owsiane mogą zawierać ulubione bakalie, owoce, dodatki oraz o wiele mniej cukru niż ich sklepowe odpowiedniki.
Pyszne i chrupiące batony są dla mnie smakowitą i odżywczą przekąską w ciągu dnia. Znajdziesz tu płatki owsiane, ziarna słonecznika, nasiona lnu, mnóstwo bakalii – różnego rodzaju orzechy oraz suszone owoce. Są sycące i dodają energii na długi czas. Batony w bardzo prosty i szybki sposób możesz przygotować w domu.
Składniki
- 100 g płatków owsianych górskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych, włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 g rodzynek
- 2 banany
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki nasion lnu
- 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp wymieszane płatki owsiane, nasiona słonecznika i posiekane orzechy. Upraż w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 6 minut.
Dosyp wiórki kokosowe, nasiona lnu, cynamon i sól. Całość praż jeszcze 1 minutę i przesyp do miski.
W garnku podgrzej olej kokosowy z miodem (nie gotuj).
Banany zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę.
Podgrzany olej z miodem dodaj do bakalii, dorzuć suszoną żurawinę, rodzynki i zmiksowane banany. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na blachę z papierem do pieczenia wyłóż masę i ugnieć ją zwilżonymi dłońmi na grubość około 0,5 cm. Górę możesz wyrównać wałkiem do ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu odstaw na około godzinę.
Gdy masa ostygnie, ostrym nożem pokrój ją na batony o dowolnej wielkości.
Ilość komentarzy: 8 - dołącz do dyskusji!