Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Smaczne wspomnienia, czyli comfort food

Fast, slow, a teraz jeszcze comfort. Te wszystkie określenia odnoszą się do jedzenia. O ile każdy chyba wie czym jest fast food (slow food to jego przeciwieństwo) o tyle gdyby zapytać przeciętnego Kowalskiego czym jest comfort food to mógłby mieć problem z odpowiedzią. No bo co to jest „komfortowe jedzenie”?

Rosół Przepis tradycyjny

Fast? Slow? Comfort food

„Jak będę siedzieć w wygodnym fotelu jedząc zupę pomidorową, to czy będę jeść komfortowo?” I tak i nie. Comfort food to takie potrawy, które sprawiają nam przyjemność. I nie chodzi mi tutaj o zaspokojenie głodu. Raczej o to, że jeśli zupa pomidorowa kojarzy nam się z jakąś miłą sytuacją (np. rodzinnym obiadem) to jedząc ją podświadomie uaktywniamy te wspomnienia i jest nam po prostu dobrze.

Comfort food jest to więc takie jedzenie, które wywołuje w nas pozytywne emocje. Co ciekawe często nawet nie musimy go jeść, ale wystarczy o nim pomyśleć, a już nasz nastrój robi się lepszy.

W związku z tym, że comfort food oddziałuje na nasze emocje i wspomnienia dla każdego człowieka będzie ono czymś innym. Jedni uśmiechną się na myśl o domowym rosole, czy wigilijnym barszczu z uszkami, inni pomyślą o pizzy albo serniku. Często comfort food = smaki dzieciństwa (choć nie zawsze tak jest).

Comfort foods made in Poland

Warto też dodać, że comfort food zależy w dużej mierze także od kręgu kulturowego w jakim się wychowaliśmy. Co innego „pocieszy” więc Brytyjczyka, Hiszpana czy Włocha.  Choć bywają takie potrawy, które mają miano comfort food w kilku krajach. Do takich dań należy np. wspomniany już rosół, czy zapiekanka z serem i keczupem.

W Polsce miano comfort foods zyskały także: bigos, boczek, budyń waniliowy, kotlet schabowy, flaki, golonka, gulasz, zupa grzybowa, jagody ze śmietaną, kapuśniak, kopytka, łazanki, makaron ze śmietaną i truskawkami, kotlety mielone z ziemniakami i mizerią, naleśniki z serem, zupa ogórkowa, pierogi, placki ziemniaczane, śledź w oleju, żurek.

Przepisy na większość tych dań znajdziesz na blogu.

A ty? Zgadzasz się z tą listą? A może masz własne „comfort foods”?

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php