Potrawy z makiem najbardziej kojarzą się z deserami świątecznymi. Zaczynając od makowca, kutii, aż po kluski z makiem. Tym razem prezentuję przepis na makowiec w nieco innej formie. Będzie to strucla, gdzie masa makowa zawijana jest w ciasto drożdżowe.
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Strucla po upieczeniu jest mięciutka i bardzo puszysta. Ciasto można dodatkowo posypać kruszonką, ale nie jest to konieczne. Bez posypki jest równie pyszne. Masę makową tworzą takie przysmaki jak: mak, rodzynki, orzechy włoskie, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 70 g roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)
- 250 g maku
- 250 ml mleka
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 40 g skórki pomarańczowej
- 3 łyżki miodu
- kilka kropli olejku migdałowego
Przygotowanie
Mak wsyp do garnka i zalej gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Do maku dodaj miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały oraz skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Całość dokładnie razem wymieszaj i odstaw.
Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.
W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach blachy do pieczenia.
Posmaruj ciasto masą makową i zwiń je w rulon.Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
Ciasto w formie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Napisz pierwszy komentarz