Co zrobić, aby taki banalny przepis jak makaron ze szpinakiem smakował i prezentował się zjawiskowo, ale żeby był nadal bardzo prosty w wykonaniu.
W tym przepisie sięgam po makaron, który gotuje się tylko 3 minuty. I dokładnie tyle czasu zajmuje przyrządzenie całej reszty dania. Wstążki makaronu tagliatelle pokryte są charakternym pesto ze szpinaku, sera, orzechów nerkowca i ziaren słonecznika, a do tego całe lekko zblanszowane liście szpinaku, zrumieniony czosnek i cebula. Z takich prostych składników można wyczarować efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole, ale także wyśmienicie smakuje.
Składniki:
- 200 g świeżego makaronu tagliatelle
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 1/2 szklanki podprażonych nasion słonecznika i orzechów nerkowca
- 50 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 125 ml oliwy z oliwek
- 1/2 limonki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników. W pojemniku blendera umieść podprażone ziarna słonecznika i orzechy nerkowca, kawałek parmezanu, ząbek czosnku, połowę liści szpinaku, ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek, sok z limonki oraz sól. Wszystko zmiksuj przy pomocy blendera.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną szalotkę. Następnie dodaj posiekany ząbek czosnku.
Do podsmażonych składników dodaj ugotowany i odcedzony makaron, świeże liście szpinaku, 1-2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz szpinakowe pesto. Wymieszaj dokładnie aby cały makaron pokrył się szpinakiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze.
Napisz pierwszy komentarz