Gulasz to tradycyjne danie węgierskie. Bardzo dużą popularnością cieczy się także w naszej kuchni. Klasyczny gulasz składa się z papryki, cebuli i mięsa – wołowiny, wieprzowiny, cielęciny czy indyka.
Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz gulaszu na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Na blogu znajdziesz już przepis na gulasz wieprzowy, a tym razem proponuję gulasz z dodatkiem mięsa z udźca indyka, papryką czerwoną, cebulą i marchewką.
To tradycyjne danie jednogarnkowe jest idealne na sezon jesienno-zimowy. Odpowiednio rozgrzeje, nasyci i doda energii.
Składniki:
- 800 g mięsa z udźca indyka
- 300 ml bulionu
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę ok. 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Zalej oliwą z oliwek (ok. 5 łyżek), wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w talarki.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku i wrzuć mięso, obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Do garnka dodaj cebulę i podsmaż, mieszając przez ok. 3 minuty. Dorzuć paprykę i marchewkę.
Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Napisz pierwszy komentarz