Gdy na zewnątrz coraz chłodniej świetnym pomysłem jest talerz rozgrzewającej zupy. Tym razem przygotowałam coś dla amatorów papryki. Kremową zupę paprykową z chrupiącymi grzankami.
Paprykę (zazwyczaj pieczoną) duszę z dodatkiem cebuli i czosnku. Podsmażone składniki wystarczy zalać bulionem, doprawić i zmiksować na gładki krem. Zupy o konsystencji kremu dają naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby ich przygotowania, ale i dekorację. Zupę paprykową podaję z chrupiącymi grzankami.
Składniki:
- 500 g czerwonej papryki
- 1,5 l bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz do smaku
- na grzanki – pieczywo, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól
Przygotowanie
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dodaj pokrojona paprykę, podsmaż 2-3 minuty. Wlej bulion i zagotuj.
Zmniejsz moc kuchenki i gotuj pod przykryciem, aż papryka będzie miękka.
Zupę dopraw solą, pieprze, chili. Dodaj śmietankę i zmiksuj na gładki krem.
Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
Posyp zupę grzankami i posiekaną natkę pietruszki.
Najpyszniejsza zupa