Lasagne bolognese to tradycyjne włoskie danie. Tym razem klasyczny sos boloński zastąpiłam szpinakiem. Żeby całe danie nabrało odpowiedniego charakteru, ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Dlatego szpinakowe nadzienie wzbogaciłam serem owczym, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej.
Danie składa się z warstw makaronu przekładanych nadzieniem szpinakowym, sosem beszamelowym i startym serem mozzarella. Całość tradycyjnie zapiekana w piekarniku na złoty kolor.
Składniki:
- 500 g płatów lasagne
- 700 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 250 g bryndzy owczej
- 200 g mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 600 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki do szpinaku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, świeżo mielony biały pieprz do smaku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj szpinak i duś chwilę.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 3-5 minut aż z patelni odparuje cały płyn.
Szpinak przestudź, a następnie wymieszaj z pokruszonym serem owczym i roztrzepanymi żółtkami. Odstaw.
Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.
Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia. Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Prostokątną i żaroodporną formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj oliwą lub masłem.
Lasagne będzie składać się z czterech warstw, dlatego podziel wszystkie składniki na cztery części. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź szpinak, następnie dodaj sos beszamelowy i starty ser mozzarella. Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy.
Lasagne zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż górna warstwa nabierze złotego koloru.
Napisz pierwszy komentarz