Sos sriracha to jedno z moich najciekawszych kulinarnych odkryć ostatnich miesięcy. Tajski klasyk, który robi się z bardzo ostrych papryczek, ale jeżeli będziecie używać go w niewielkich ilościach to nie zaostrzy wyraźnie potraw, a doda im niesamowitych nowych smaków i aromatów.
Składniki:
- 1 słodka czerwona papryka
- 4 papryczki chilli jalapeno czerwone i zielone, pokrojone w drobną kostkę
- 5 ząbków czosnku obrane i zmiażdżone
- 3 łyżki miodu
- 50 ml octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
Z czterech papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne, ale jeżeli lubisz bardzo ostre smaki to część pestek zachowaj i dodaj do sosu.
Słodką paprykę pokrój w kostkę i dodaj to wszystko do pojemnika blendera.
Dodaje pięć ząbków czosnku, 50 ml octu ryżowego i 3 łyżki miodu.
Jeszcze 2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego i mniej więcej płaska łyżeczka soli.
Wszystko teraz musisz zmiksować do postaci sosu i wylać go na patelnię.
Na patelni gotuj sos sriracha przez 10-15 minut do czasu, aż wyraźnie soki się zredukują i sos zgęstnieje.
Na koniec dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, wymieszaj i gotowe.
Napisz pierwszy komentarz