Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – mistrzowski przepis „na oko”

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Ciasto do pizzy autorstwa Franco Pepe, czyli właściciela i szefa kuchni w najlepszej włoskiej pizzerii – Pepe in Grani to mistrzostwo świata. Co ciekawe jest to przepis „na oko”, bo według Franco prawdziwy entuzjasta pizzy nie opiera się na konkretnych składnikach i ich ilościach, bo istnieje wiele zmiennych takich jak, np. temperatura czy typ użytej mąki.

Składniki:

  • 250 g wody
  • 400 g mąki
  • 10 g soli
  • 2-3 g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki zakwasu, np. żytniego

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlej wodę. Dodaj odrobinę mąki (jedną garść, bo wszystkie czynności robisz w tym przepisie przy pomocy samych dłoni) i sól.

  2. Rozmieszaj, aby składniki się połączyły. W trakcie mieszania dodawaj stopniowo mąkę. Doprowadź do tego, aby mąka dobrze się rozprowadziła i nie było żadnych grudek.

  3. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe, dodaj rozkruszone świeże drożdże i zakwas.

  4. Ponownie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż nabierze właściwej konsystencji (właściwej, czyli jakiej? ciasto powinno odchodzić od miski, ale nadal pozostanie lekko klejące). Wyrabianie ciasta powinno potrwać ok. 15-20 minut.

  5. Ciasto wyciągnij z miski i zacznij wyrabiać na blacie/desce, aż uformujesz plastyczną, zwartą ale delikatnie klejącą kulę.

  6. Włóż ponownie do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny.

  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką.

  8. Ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich kule (zawijając brzegi do środka). Odstaw w pojemniku przykrytym folią spożywczą na 2 godziny.

  9. Wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i uformuj przy pomocy dłoni brzegi ciasta, które są tak charakterystyczne dla pizzy neapolitańskiej.

  10. Nałóż ulubione składniki i włóż na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C na około 4-5 minut.

  11. Na ostatnią minutę pieczenia przełóż pizze na górę piekarnika (można włączyć funkcję grilla, aby ciasto ładnie się przypiekło. Osiągniesz efekt zbliżony do pizzy pieczonej w prawdziwym włoskim piecu).

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – mistrzowski przepis „na oko””

  1. Andrzej pisze:

    Witam , dzisiaj będę robił pizze z Pana przepisu , jestem pewien że wyjdzie , Dodam że zbieram fundusze na Pański kurs PizzaNerd :)

  2. Agnieszka pisze:

    20 minut wyrabiania ręką????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php