Ciasto do pizzy autorstwa Franco Pepe, czyli właściciela i szefa kuchni w najlepszej włoskiej pizzerii – Pepe in Grani to mistrzostwo świata. Co ciekawe jest to przepis „na oko”, bo według Franco prawdziwy entuzjasta pizzy nie opiera się na konkretnych składnikach i ich ilościach, bo istnieje wiele zmiennych takich jak, np. temperatura czy typ użytej mąki.
Składniki:
- 250 g wody
- 400 g mąki
- 10 g soli
- 2-3 g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki zakwasu, np. żytniego
Przygotowanie
Do dużej miski wlej wodę. Dodaj odrobinę mąki (jedną garść, bo wszystkie czynności robisz w tym przepisie przy pomocy samych dłoni) i sól.
Rozmieszaj, aby składniki się połączyły. W trakcie mieszania dodawaj stopniowo mąkę. Doprowadź do tego, aby mąka dobrze się rozprowadziła i nie było żadnych grudek.
Kiedy ciasto osiągnie konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe, dodaj rozkruszone świeże drożdże i zakwas.
Ponownie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż nabierze właściwej konsystencji (właściwej, czyli jakiej? ciasto powinno odchodzić od miski, ale nadal pozostanie lekko klejące). Wyrabianie ciasta powinno potrwać ok. 15-20 minut.
Ciasto wyciągnij z miski i zacznij wyrabiać na blacie/desce, aż uformujesz plastyczną, zwartą ale delikatnie klejącą kulę.
Włóż ponownie do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką.
Ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich kule (zawijając brzegi do środka). Odstaw w pojemniku przykrytym folią spożywczą na 2 godziny.
Wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i uformuj przy pomocy dłoni brzegi ciasta, które są tak charakterystyczne dla pizzy neapolitańskiej.
Nałóż ulubione składniki i włóż na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C na około 4-5 minut.
Na ostatnią minutę pieczenia przełóż pizze na górę piekarnika (można włączyć funkcję grilla, aby ciasto ładnie się przypiekło. Osiągniesz efekt zbliżony do pizzy pieczonej w prawdziwym włoskim piecu).
Witam , dzisiaj będę robił pizze z Pana przepisu , jestem pewien że wyjdzie , Dodam że zbieram fundusze na Pański kurs PizzaNerd :)
20 minut wyrabiania ręką????