Makaron ryżowy to szybka i pyszna potrawa przygotowana w woku lub na jednej patelni w zaledwie kilka minut. Połączenie makaronu, soczystego kurczaka z orientalnym sosem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejednego miłośnika azjatyckiej kuchni.
Makarony to zawsze dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często przyrządzam dania makaronowe, modyfikując składniki w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji. Więcej przepisów na makaron znajdziesz tutaj.
Składniki:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego
- 50 g pora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Filet piersi kurczaka pokrój w kostkę i umieść w misce.
Dodaj olej, posiekaną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na ok. 1 godzinę.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Kurczaka podsmaż na patelni. Dodaj ugotowany makaron i sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszaj i smaż razem ok. 2-3 minuty.
Na koniec dodaj por pokrojony w krążki i smaż jeszcze 1-2 minuty.
Napisz pierwszy komentarz