Bardzo lubię sprytne i szybkie przepisy, szczególnie takie dzięki którym mogę w prosty sposób przygotować pyszny obiad. I ten przepis właśnie taki jest. Przygotowałam solidny posiłek na jednej patelni w dosłownie 20 minut. Soczyste kawałki kurczaka w orientalnym sosie tikka masala.
Kurczak tikka masala został uznany za narodowe danie brytyjskie, choć jego korzenie sięgają Indii i Pakistanu. Podsmażone kawałki kurczaka podawane są w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- ryż do podania
Przygotowanie
W dużej i głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, włóż posiekaną cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj drobno pokrojone papryczki chili, obrany i starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj kurkumę, garam masalę i słodką paprykę w proszku. Smaż 2 minuty.
Na patelnię wrzuć pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, duś ok. 5 minut, aż nadmiar płynu odparuje.
Zawartość patelni przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos.
Na patelni ponownie rozgrzej olej i wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka. Podsmaż, aż się przyrumieni.
Na patelnię wlej przygotowany sos, gotuj 5 minut. Dopraw do smaku solą pieprzem.
Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj i podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Nareszcie znalazlam super przepis na kurczaka tikka masala, a szukalam dlugo.
Uwielbia go cala moja rodzina.
Dziekuje i polecam, przepyszne!