Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Pyszna, znana i lubiana sałatka gyros. Bardzo często gości na przyjęciach – szczególnie w wersji warstwowej. Efektownie prezentuje się w szklanych naczyniach, gdzie widać poszczególne składniki.

Sałatka skomponowana jest z soczystego kurczaka w przyprawie gyros, ogórków, pora, czerwonej cebuli, papryki, kukurydzy i kapusty pekińskiej. Uzupełnieniem jest sos majonezowy. To dzięki niemu składniki zyskują charakter i dzięki niemu możesz wydobyć z nich to co najlepsze.

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. oleju rzepakowego
  • sól

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, wymieszaj z przyprawą gyros.

  2. W misce umieść majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj.

  3. Białą i jasnozieloną część pora pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w piórka. Składniki posól i odstaw.

  4. Ogórek i paprykę pokrój w drobną kostkę.

  5. Kapustę pekińską drobno poszatkuj.

  6. Na patelni rozgrzej olej, wyłóż kurczaka i obsmaż na złoty kolor z każdej strony.

  7. Przygotowane składniki układaj warstwo w szklanej misce. Na dnie umieść podsmażonego kurczaka.

  8. Dodaj ogórki, posmaruj ketchupem i dodaj paprykę, czerwoną cebulę i pora.

  9. Warzywa polej przygotowanym sosem majonezowym.

  10. Dodaj kukurydzę, a na wierzch wyłóż poszatkowaną kapustę pekińską.

tagi: , , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php