Pyszna, znana i lubiana sałatka gyros. Bardzo często gości na przyjęciach – szczególnie w wersji warstwowej. Efektownie prezentuje się w szklanych naczyniach, gdzie widać poszczególne składniki.
Sałatka skomponowana jest z soczystego kurczaka w przyprawie gyros, ogórków, pora, czerwonej cebuli, papryki, kukurydzy i kapusty pekińskiej. Uzupełnieniem jest sos majonezowy. To dzięki niemu składniki zyskują charakter i dzięki niemu możesz wydobyć z nich to co najlepsze.
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 por
- 2 ogórki kiszone
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju roślinnego, np. oleju rzepakowego
- sól
Przygotowanie
Filety z kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski, wymieszaj z przyprawą gyros.
W misce umieść majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj.
Białą i jasnozieloną część pora pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w piórka. Składniki posól i odstaw.
Ogórek i paprykę pokrój w drobną kostkę.
Kapustę pekińską drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej olej, wyłóż kurczaka i obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
Przygotowane składniki układaj warstwo w szklanej misce. Na dnie umieść podsmażonego kurczaka.
Dodaj ogórki, posmaruj ketchupem i dodaj paprykę, czerwoną cebulę i pora.
Warzywa polej przygotowanym sosem majonezowym.
Dodaj kukurydzę, a na wierzch wyłóż poszatkowaną kapustę pekińską.
Napisz pierwszy komentarz