Dieta bezglutenowa do łatwych nie należy. Polega na całkowitym wykluczeniu żywności zawierającej gluten. Nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z takich przysmaków jak np. naleśniki. Istnieją zamienniki, dzięki którym można przygotować pyszne naleśniki. Mąkę pszenną na naleśniki można zastąpić gryczaną, kokosową, kukurydzianą, ryżową, czy migdałową.
Pokażę mój sprawdzony przepis na idealne bezglutenowe naleśniki. Przygotujesz je z zaledwie dwóch składników – ryżu i wody. Naleśniki można serwować na wiele sposobów – na słodko lub wytrawnie. Proponuję naleśniki w słodkim wydaniu z ulubionym dżem lub konfiturą. To świetna propozycja na śniadanie.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 750 ml wody
- 1 łyżka mąki ryżowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dżem lub powidła do podania
Przygotowanie
Zalej ryż 500 ml zimnej wody i zostaw na noc.
Następnego dnia ryż odcedź, zalej 250 ml świeżej wody i dodaj szczyptę soli.
Dokładnie wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na rzadki, biały płyn.
Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej mocno olej. Wlej ciasto i smaż przez 2 -3 minuty, następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę.
Naleśniki serwuj z ulubionym dżemem czy powidłami.
Bardzo ciekawa propozycja. Ciekawe, czy będą elastyczne jak normalne naleśniki czy będą się kruszyć.
Zrobiłam kiedyś naleśniki z mąki gryczanej i nie dało się ich zwinąć, bo pękały. Zrobię je z prażonymi jabłkami, więc w smaku będą jak ryż z jabłkami :) Na pewno dobre!