Idealny na śniadania i kolacje, obłędnie pachnący i przepyszny! Poznaj przepis na najprostszy chleb z garnka, który zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie domowego menu – chleb z garnka na szybko jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Robi się go dosłownie kilka minut. Potem wystarczy odrobina cierpliwości przy wyrastaniu (około dwunastu godzin) oraz w trakcie pieczenia (około godziny) prostego chleba z garnka i gotowe! Jak zrobić chleb z garnka?
Puszysty i chrupiący chleb z garnka
Przepis na chleb z garnka nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani też bardzo specjalistycznego sprzętu. W prostocie puszystego i chrupiącego chleba z garnka tkwi jednak jego siła. Przypomina najbardziej domowe, uczciwe i sycące jedzenie. No i trudno oprzeć się także estetyce chleba z garnka na szybko. W końcu połączenie wszystkim znanej potrawy, jaką jest chleb z garnka – nie jest znowu tak oczywiste. Poznaj prosty i szybki przepis na chleb w garnku, który wyjdzie absolutnie każdemu! Ostrzegamy jednak, że na jednym bochenku nigdy się nie kończy…
Przepis na chleb z garnka
Co potrzebujesz do przepisu na chleb z garnka? Niecały kilogram mąki tortowej wysokiej jakości, do tego 7 gramów suchych drożdży lub 15 gramów świeżych. Tu w kontekście przepisu na chleb z garnka, ale też innych wypieków, warto pamiętać o przeliczniku drożdży suchych na świeże. Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, pomnóż wagę drożdży suchych razy dwa (możesz zawsze trochę zaokrąglić w górę).
Prócz mąki i drożdży do najprostszego przepisu na chleb z garnka trzeba dodać jeszcze tylko 350-400 ml wody oraz po łyżce soli, cukru, oleju i majonezu. Dzięki odpowiedniej (ale nie bardzo dużej) ilości tłuszczu nasz chleb z garnka na szybko będzie jednocześnie puszysty i zwarty, dzięki czemu jego krojenie będzie bardzo proste.
Jeśli masz już składniki, czas dowiedzieć się, jak zrobić chleb z garnka.
- Na początek weź dużą miskę i wymieszaj wszystkie składniki aż do połączenia (możesz skorzystać z pomocy robota kuchennego). Ciasto w misce szczelnie zakryj i odłóż do lodówki na całą noc. Rano wyjmij miskę i wlej do ciasta łyżkę oliwy, a potem delikatnie wyjmij je na oprószony mąką blat. Teraz czas na najważniejszą część przepisu na chleb z garnka, czyli wyrabianie. Rób to dokładnie i w razie potrzeby dosypuj po łyżce mąki. Ciasto na najprostszy chleb z garnka uformowane w kulę nie może przyklejać się do rąk ani blatu.
- Teraz przełóż masę do garnka i pozostaw do wyrastania na godzinę – najlepiej przy rozgrzanym kaloryferze lub w piekarniku ustawionym na 30-40 stopni. Po godzinie najprostszy chleb z garnka powinien być już nieco wyrośnięty. Włóż go do piekarnika – tym razem nagrzanego do 220 stopni i piecz pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni, zdejmij przykrywkę i pozostaw prosty chleb z garnka na kolejne 20-25 minut w piekarniku.
- Gdy budzik piekarnika oznajmi, że to już, chleb z garnka na szybko jest gotowy. Wyjmij go ostrożnie z formy garnka, lekko podważając boki chleba przy pomocy silikonowych lub drewnianych sztućców.
- W przepisie na chleb z garnka niezwykle ważne są dwa etapy wyrastania – pierwszy w lodówce i drugi w lekko podwyższonej temperaturze. Niższa temperatura spowalnia fermentację drożdży, co jest kluczowe, by nasz chleb z garnka na szybko smakował idealnie. Dużym atutem tego łatwego przepisu na chleb z garnka jest to, że zajmuje naprawdę chwilę. Wystarczy wymieszać składniki wieczorem, a chleb upiec rano, po południu lub wieczorem na kolację. Co więcej – nasz przepis na chleb w garnku wymaga użycia jedynie bardzo prostych składników, które większość osób ma pod ręką w domu. Podczas robienia zakupów warto pamiętać, żeby kupić kilka paczek suchych drożdży i mieć je zawsze w swojej kuchni. Mają one dość długą datę ważności, więc nie przeterminują się zbyt szybko. Suche drożdże sprawdzą się nie tylko w przepisie na chleb z garnka, ale także w przepisie na focaccie, pizzę oraz tradycyjny placek drożdżowy!
Chleb z garnka żeliwnego – sprawdź, jaki garnek wybrać
Jak sama nazwa wskazuje, najprostszy chleb z garnka, wymaga użycia… garnka! Czy do tej potrawy sprawdzi się każde naczynie? Nie! Na szczęście wśród garnków od florina.pl znajdziesz wiele modeli, które świetnie sprawdzą się do przygotowania tej potrawy. O czym musisz pamiętać, szukając garnka do chleba? Musi być on odporny na wysokie temperatury. Pamiętaj, że najprostszy chleb z garnka pieczemy w 200-220 stopniach, a to naprawdę dużo!
Do przygotowania puszystego i chrupiącego chleba z garnka pomocne będą garnki aluminiowe. Wybierając taki, zwróć uwagę na to, czy ma powłokę nieprzywierającą. Dzięki niej nasz najprostszy chleb z garnka nie spali się. Oczywiście nie wszystkie garnki aluminiowe nadają się do pieczenia w wysokich temperaturach. Konieczne więc jest przeczytanie instrukcji i wybranie takiego naczynia, który odpowie potrzebom. Plusem garnków aluminiowych jest oczywiście ich uniwersalne zastosowanie. Aluminium jest niezwykle bezpiecznym materiałem w kuchni. Garnki aluminiowe są trwałe i funkcjonalne – sprawdzą się także podczas gotowania na płycie indukcyjnej!
Chleb z garnka żeliwnego to druga najpopularniejsza opcja. Żeliwne naczynia słyną z wysokiej trwałości i wytrzymałości – właśnie dlatego świetnie sprawdzą się w potrawach wymagających naprawdę wysokiej temperatury. Żeliwne garnki mają szerokie zastosowanie i są w 100% bezpieczne w kontakcie z żywnością. Chleb z garnka żeliwnego z pewnością będzie pysznym daniem, które zapadnie w pamięci smakoszy na długo!
We florina.pl możesz wybrać zarówno garnki pojedyncze, jak i całe komplety, które przydadzą się w każdej kuchni. Pamiętaj, że wysokiej jakości sprzęt kuchenny wpływa nie tylko na łatwość przygotowania potraw, także najprostszego chleba z garnka, ale również na jakość ich smaku. Wybieraj tylko bezpieczne naczynia i korzystaj z nich wyłącznie w sposób, do jakiego są przystosowane.
Napisz pierwszy komentarz