Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ryż z cukinią i soczewicą

Ryż z cukinią i soczewicą

Dziś fajna propozycja na szybki i treściwy obiad w środku tygodnia. Jednogarnkowy, idealny do zabrania do pracy.

Jest to kolejny pomysł na danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż ugotowanie ryżu.

Składniki

  • jedna niewielka cukinia
  • mała puszka soczewicy w zalewie
  • jedna mała cebulka szalotka
  • ząbek czosnku
  • 100 g białego ryżu ugotowanego zgodnie z instrukcją z opakowania
  • olej roślinny do smażenia (polecam olej kokosowy)
  • przyprawy: imbir, cynamon, kurkuma, pieprz, sos sojowy, sok z limonki lub z ctryny

Przygotowanie

  1. Zacznij od nastawienia ryżu – zwykle gotowanie zajmie ok. 10 minut

  2. Zaraz potem zacznij rozgrzewać olej na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię.

  3. Cukinię umyj i pokrój w drobniutką kostkę (bez obierania ze skóry), i też dodaj na patelnię. Smaż wszystko na dużym ogniu przez dwie – trzy minuty.

  4. Następnie dodaj przyprawy – pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy, jedną/dwie łyżki sosu sojowego, sok wyciśnięty z ćwiartki limonki – i smaż nadal na mniejszym ogniu. Cukinia powinna przygotowana być al dente w czasie, w którym ugotujesz ryż. Dzięki temu będzie stanowić chrupiący i świeży element dania.

  5. Kiedy ryż się ugotuje, odcedź go i wsyp na patelnię. Dodaj też w tym momencie odcedzoną z zalewy soczewicę. Wymieszaj wszystkie składniki i podsmażaj jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Ryż z cukinią i soczewicą

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

7 odpowiedzi na “Ryż z cukinią i soczewicą”

  1. Ola pisze:

    Dla mnie bomba i absolutny pewniak. W kuchni mam dwie lewe, leniwe ręce, a to proste, szybkie, łatwe i smakowite danie wychodzi mi zawsze. Połączenie warzyw z cynamonem – pewnie z kuchni azjatyckiej – rewelacja.

  2. Ilajna pisze:
    3

    Zrobiłam, ale przyznam że jakoś nie jestem zadowolona z efektu końcowego. Być może nie są to moje smaki lub też można by było pomyśleć o przełamaniu smaku. Tak czy siak cieszę się, że znalazłam się na tej stronie i będę testować innej inspiracje smakowe.

  3. Mirka pisze:

    Bardzo bardzo dobre i szybkie i proste :) takie lubię :)
    Często tu zaglądam i czuję, że długo nie przestanę :)
    Pozdrawiam :)

  4. Izabela pisze:
    5

    Szybkie i bardzo pyszne. Dziękuję za przepis. Zaczynam swoją przygodę z wegetarianizmem i stronę dodałam do ulubionych. :-)

  5. Barbara pisze:

    Zrobiłam dokładnie według przepisu – danie bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu czyli idealnie :)
    Dziękuję za przepis :)

  6. Lidan pisze:

    Podoba mi się ten przepis! Na pewno wkrótce wypróbuję ale pewnie użyję soczewicy gotowanej w domu :-) W ogóle odkryłam tu dzisiaj sporo fajnych przepisów na dania bezmięsne. Hm… Z tym mięsem to jest tak, że mogę się bardzo długo bez niego obejść, jeszcze dłużej bez wędliny ale mój mąż nie jest chętny do rezygnacji ze swoich ulubionych potraw mięsnych więc czasem z wygody przyłączę się do jakiegoś drobiowego gulaszu czy pieczonych udek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php