Wiosna i lato to czas kiedy świeżych, pełnowartościowych warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym to dobrym pomysłem jest mrożenie. Jest to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw wraz z zachowaniem ich wszelkich wartości odżywczych, smaku i aromatu. Takie mrożonki stanowią także cenne uzupełnienie Twojej diety.
Ponadto mrożonki, które przygotujesz są wolne od chemicznych ulepszaczy i konserwantów, których cała masa na sklepowych półkach.
Procesowi mrożenia możesz poddać prawie wszystkie warzywa. Musisz pamiętać, by wybierać te, które mają zwartą strukturę i małą zawartość wody – dzięki temu, masz pewność, że po rozmrożeniu będą wyglądały tak samo smakowicie jak przed. Dlatego do przechowywania w zamrażarce nie nadają się: sałata i ogórki.
Jak długo możesz przechowywać warzywa w zamrażarce?
Czas przechowywania mrożonek w zamrażarce domowej lodówki może być różny i zależy od temperatury mrożenia. W małych lodówkach, w których temperatura nie spada poniżej -6°C – mrożonki możesz przechowywać jedynie tydzień. W większych zamrażarkach, gdzie temperatura sięga – 18°C, warzywa takie jak: groszek zielony, fasolka szparagowa, warzywa korzeniowe, szczaw, szpinak, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta czerwona, cukrowa i włoska – od 9 do 12 miesięcy. Natomiast paprykę, pory, pomidory, koperek i natkę pietruszki do 6 miesięcy.
Pamiętaj, aby nigdy nie zamrażać ciepłych produktów, oraz takich, które zostały już raz odmrożone.
Napisz pierwszy komentarz