Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżym „zielskiem” – jak to nazywa moja żona :) jest moim zdaniem jednym z najlepszych rodzajów pizzy. Pierwszy raz zobaczyłem taką we włoskiej restauracji, zamówiłem przy najbliższej okazji i się zakochałem. Szczególnie polecam tą pizzę osobom, które nie przepadają za zalewaniem wszystkiego masą ketchupu – do niej najlepiej pasuje dobra oliwa z oliwek i ocet balsamiczny.

przepis na pizzę z rucolą

Niniejszy przepis nie prezentuje wprawdzie najlepszej możliwej wersji pizzy z rukolą (jest to dość pracochłonna potrawa), ale za to przedstawia szybki sposób na świetną pizzę do zrobienia na obiad w środku tygodnia.

Jak widać na powyższym zdjęciu, moja pizza wyszła dość duża – 30cm średnicy to więcej niż największy talerz w mojej kuchni. Średnica wprawdzie duża, ale ciasto zrobiłem – i Tobie też polecam – baaardzo cienkie.

Składniki ciasta

  • 120 gram mąki pszennej
  • 80 ml prawie gorącej wody
  • pół opakowania drożdży instant (czyli jakieś 3,5 grama)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Pizza ze świeżą rukolą”

  1. Bartek pisze:

    Kurcze, i z takiej małej ilości mąki wyjdzie taka pizza? Zawsze staram się rozwałkować jak najcieniej ale na pizze takiej średnicy to muszę użyć prawie 2x więcej mąki ;]

  2. Patka pisze:

    Ja waśnie skończyłąm pizzę i muszę przyznać że jest wyśmienita…..

    Dodałąm ser żółty ,ser mocarella ,i inne dodatki ale ta pizza byłą przepyszna!! :D

  3. Ania pisze:

    ja uwielbiam wszelkie zielsko…

    ostatnio jadłam podobnie wyglądającą pizzę, ale zamiast szynki było carpaccio (oczywiście położone po upieczeniu ciasta), rukola oczywiście, kilka połówek pomidorków koktajlowych; to wszystko przyprószone grubo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym jak u Ciebie.
    Ta wołowina oczywiście pod wpływem ciepła ciasta lekko się ścina ale to nic nie szkodzi.

    pozdrawiam serdecznie

    PS. zaraz będę robić Twoją „kapustę zasmażaną – jak u babci” ;)

  4. Pati pisze:

    Uwielbiam rukolę i następnym razem na pewno wykorzystam ją do pizzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php