Oliwa z oliwek to niezbędnik w mojej kuchni. Dodaję ją do wielu potraw, co podnosi ich wartość odżywczą, w połączeniu z różnymi ziołami i przyprawami tworzy świetne sosy, często stosuję oliwę także do smażenia, a do tego wszystkiego jest bardzo zdrowa. Zakup dobrej oliwy z oliwek wcale nie jest taki prosty. Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?
Pewnie niejednokrotnie zastanawiasz się w sklepie, która oliwa jest dobrej jakości, tym bardziej, że jest z czego wybierać: oliwa extra vergine, pure, czy sansa a do tego jeszcze skąd najlepsza? Z Włoch, Grecji czy Hiszpanii.
Oliwa niejedno ma imię
Jeśli chcesz wybrać pełnowartościowy produkt, sięgaj po oliwę z oliwek extra vergine – to oliwa najwyższej klasy i zdecydowanie przewyższa pozostałe rodzaje oliwy z oliwek, które znajdziesz na sklepowej półce:
- Oliwa z oliwek rafinowana, pure – to oliwa, która ze względu na swoje wady lub zbyt wysoką kwasowość nie może być sklasyfikowana jako extra vergine, dlatego także musi być podana procesowi rafinacji. Podczas rafinacji produkt zostaje pozbawiony smaku, zapachu i koloru a na koniec zostaje uzupełniony niewielką ilością oliwy extra vergine. Możesz jedynie na niej smażyć, nie jest polecana do stosowania na zimno.
- Oliwa sansa/pomace – to najniższej jakości oliwa dostępna na rynku. Nazywana także oliwą z wytłoczyn z oliwek. Wytłoczyny te są poddawane działaniu rozpuszczalnika, który wyciąga niewielką ilość oliwy, a następnie jest rafinowana – to nie brzmi dobrze. Pozbawiona jest wszelkich wartości odżywczych o smakowych już nie wspominając. Producenci często reklamują ją pod hasłem: „delikatny smak” co równa się „brak smaku”. Nadaje się tylko do smażenia.
Sama wiedza na temat dostępnych rodzajów to jeszcze nie wszystko, tutaj pojawia się pytanie, na co zwrócić szczególnie uwagę kupując oliwę z oliwek extra vergine?
Extra vergine i co dalej?
Na jakość oliwy extra vergine maja wpływ cztery czynniki: gatunek oliwek, moment ich zbioru, czyli w jakim stopniu są dojrzałe, sposób ich przechowywania do momentu tłoczenia i samo tłoczenie. Zwróć uwagę na kolor – dobra oliwa charakteryzuje się mocną zieloną lub żółtą barwą. Oliwa o czerwonym odcieniu, oznacza, że taka oliwa uległa procesowi utleniania i nie nadaje się do użytku.
Najlepiej oczywiście kierować się smakiem i zapachem produktu. W sklepie zazwyczaj nie masz takiej możliwości. I co teraz?
Czytaj etykietę, czy oliwa z oliwek faktycznie klasyfikowana jest jako extra vergine i czy jej poziom kwasowości jest poniżej 0,8% (niska kwasowość to wyznacznik oliwy extra vergine). Im poziom kwasowości w oliwie niższy tym z lepszym produktem masz do czynienia. Oliwy o kwasowości ok. 0,3% to już naprawdę wyższa półka.
Włochy, Grecja czy Hiszpania?
Kraj pochodzenia oliwy, jej tłoczenia i butelkowania ma mniejsze znaczenie. Możesz spotkać kiepską oliwę z Grecji a wysokiej jakości z Włoch i odwrotnie, najważniejsze jest moment zbioru, przechowywanie i tłoczenie. Radziłabym unikać jedynie oliw, która opisywana jest jako „wytłoczona w UE” – są to słabe mieszanki.
DOP, IGP, Bio, Eco – cenne oznaczenia
DOP i IGP są przyznawane oliwom, które pochodzą z określonego terytorium i szczególnie wyróżniającym się, gwarantują naprawdę wysoką jakość. Natomiast Bio i Eco to oliwy z upraw ekologicznych, które również gwarantują dobry produkt.
Na koniec jeszcze, nie daj się złapać na mega promocje – to może świadczyć o słabej jakości produktu. Teraz śmiało możesz ruszać na zakupy po „dobrą” oliwę z oliwek ;)
Wszystko to co napisaliście to jest prawda. Najprościej kierować się ceną: oliwa extra vergine, niezależnie od kraju pochodzenia (Grecja jest tańsza niż Włochy, Hiszpania też) musi kosztować jakieś minimum 40 zł/litr. I musi być butelkowana w miejscu zebrania.
Sporo informacji o oliwie extra vergine jest tutaj http://toskania.org.pl/wloska-oliwa-extra-vergine/
Witam. Ostatnio kupiłem oliwę MONINI Classico Extra Vergine. Nie ma na tej oliwie podanego wskaźniku kwasowości ani jednego oznaczenia, które były wymienione powyżej. Czy to jest dobra oliwa z oliwek ? Niby Extra Vergine i kosztowała 26 zł za 0.5 l. Pozdrawiam
Oliwy najlepiej kupować tam, gdzie najlepiej się na nich znają.Supermarkety odpadają. Tam sprzedaje się „coś” co nawet nie stało koło dobrej oliwy. Nie można kupić dobrego produktu za 20 zł. Dobra oliwa bedzie kosztować ok 35-40 zł, a te jednoszczepowe o wyrazistym smaku, zapachu i niskiej kwasowości jeszcze więcej. Ale warto! Właściwości zdrowotne dobrej oliwy doceniane sa od tysiącleci, a smak może dodać potrawie niespotykanego charakteru.
Racja! Ostatnio będąc w sklepie zobaczyłam 2 l oliwy za 20 zł. Cena marzenie! Będąc blisko kasy, zauważyłam, że nie jest ona extra vergine, ale nadaje się jedynie do smażenia. Oliwa powędrowała na swoje sklepowe miejsce :) Pozdrawiam.