Sos do pizzy to jeden z jej najbardziej zaniedbywanych składników. Mi samemu zdarza się niestety na ciasto trysnąć ketchupem. Wystarczy jednak kilka minut i w bardzo prosty sposób możesz przygotować sos, dzięki któremu powstanie pizza o niebo lepsza, niż wersja wspomagana gotowcami z plastykowych butelek.
Zobacz przepis na sos w wersji wideo:
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Składniki sosu pomidorowego na jedną dużą pizzę
- dwa pomidory z puszki lub świeże bez skóry i nasion
- dwie łyżki soku pomidorowego lub wody
- jeden ząbek czosnku
- suszone zioła (np. oregano, bazylia, tymianek i im podobne) – wedle uznania
- szczypta soli i pieprz do smaku
Wykonanie sosu
jest banalnie proste:
- Do miski wrzucam pomidory, wyciskam czosnek, solę, pieprzę i dodaję zioła
- Następnie krótko miksuję wszystkie składniki blenderem ustawionym na najwolniejsze obroty. Sos do pizzy nie powinien być rzadkim kremem – najlepsza konsystencja widoczna jest na poniższym filmie
- Gotowe! Teraz trzeba już tylko nałożyć sos na ciasto.
Zapraszam do obejrzenia przepisu w wersji wideo
Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
*Wpis sponsorowany
A sos do polania pizzy na górę? Może być tej sam co na spód?
Tak, może być, choć na górze pizzy polecam bez sosu, co najwyżej z oliwą
Świeże drożdże pół kostki
3 szkl mąki
1 szkl wody + szczypta cukru
Szczypta soli
Łyżka oleju lub oliwy
Zagnieść ciasto. ..musi się udać
Chyba jest jakiś problem z tym przepisem.
Dwa razy robiłam tą pizzę wg przepisu, ale zorientowałam się, że mam drożdże suszone a nie instant i domyśliłam się, że może dlatego ciasto nie wyrosło, a po upieczeniu miałam zakalec.
Ale dzisiaj, niezrażona poprzednim niepowodzeniem użyłam drożdży instant. I klops, znowu ciasto nie drgnęło nawet o mm!
Co robię źle?
Z góry dziękuję za pomoc
Twój przepis na pizzę jest cudny:) za pierwszym razem zrobiłam ze zwykłą mąką szymanowską i ciasto było twarde ale w smaku dobre natomiast potem kupiłam mąkę typ 00 (nie stać mnie na włoską) i ciasto wyszło super mięciutkie i elastyczne a pizza boska! dzięki:)
Ja mam taki szybki przepis na sos. Chociarz wiem że ni powinno się tak robićale sos wychodzi naprawde bardzo dobry. Do ronelka wlewam przecier pomidorowy nie polecam robić tego z koncentratu. Dodaje zioła prowansaldzkie oregano i bazylie zmieloną jeżeli trzeba jeszcze doprawić to dodaje soli i pieprzu.
Po zmieszniu wszstkich składników na gazie zostawiam sos aby odparował i odstawiam do ostygniecia
A co jeśli zapomniałam wyjąć pestki z pomidorów? :)
Nigdy nie masakrujcie pizzy ketchupem! :) Tomek – podpowiedź – jak Ci się naprawdę bardzo spieszy: trochę koncentratu pomidorowego do kubeczka, wody na oko (zależnie od gęstości koncentratu), do smaku szczypkę cukru, szczypkę soli, trochę pieprzu, oregano, bazylii… 2 minuty, a o niebo lepsze do pizzy niż najlepszy ketchup (btw, dokładnie tak ratowaliśmy sytuację w naprawdę dobrej pizzerii, gdy niespodziewanie kilkukrotnie większa niż ktokolwiek przewidywał ilość zamówień sprawiała, że po prostu zabrakło sosu, a na gotowanie i studzenie – gorący nie nadaje się do użycia – nowego nie było czasu… żaden z gości nie narzekał :) )
Ja do sosu czasem dokładam świeże bakłażany, ale wiadomo że to raczej w okresie letnim i jesiennym .
Witaj Tomku,
polecam ziołami posypać sos już po upieczeniu. W przeciwnym wypadku zioła spieką się tracąc swój smak i część aromatu.
Pozdrawiam!
sama osobiscie pomidorki koktajlowe ok 10 sztuk pokroilam dodalam cala reszte z przepisu do garnuszka i podgrzałam do rozpuszczenia z 2 lyzkami przecieru pomidorowego mniaaaaam <3
polecam
Z jakiej firmy są najlepsze pomidory?
Zwykle sięgam po te ze średniej półki cenowej
Mutti :-) polecam
Gdybyscie potrzebowali sosu np do polania pizzy lub do focacci czy innych wypiekow sprobujcie, to tez do autora – wyzej wymienione pomidory po prostu posolic , mocno povukrzyc i zblendowac. Sos po kilku godzinach robi sie swietny a nastepnego dnia jest genialny.
O widzę że Kolega tak jak i ja używa foremek od Spinwaru;-)
traktowanie pomidorów blenderem niszczy ich smak a sos zrobi się wodnisty,pomidory najlepiej przecisnąć przez metalowe sitko po ugotowaniu,nie trzeba wtedy obierać ze skóry,która daje w sosie cały smak,ja się nie bawię,używam całych pomidorów,przekrojonych na pół,oliwa monini,czosnek,sól morska,pieprz,bazylia,oregano,wszystko do garnka na godzinę,czas gotowania pomidorów jest ważny ,im dłużej tym lepiej,czosnek dodajemy póżniej,sos nie będzie gorzki,jeżeli do tego dodamy usmażoną cebulę wyjdzie super sos do spaghetti ;-)
Potwierdzam. Czym dłużej gotujemy pomidory tym lepiej. Muszą się rozgotować a woda odparować. Również nie odważyłbym się potraktować ich blenderem a już na pewno przyprawić ich przed gotowaniem. Ja robię podobnie. Kupuję dużą puszkę (2,5 kg) w Makro, i gotuję bazę w garnku (przyprawiam dopiero przed końcem). Potem przekładam do słoików i wekuję. Bazę używam potem wedle uznania. Jak do pizzy to nie doprawiam, jak do sosu bolońskiego to daję cebulę i troszku octu ryżowego i mielone podsmażone mięso.
Rozumiem ze jest to sos nakladany bezposrednio na ciasto ? ;)
tak dokładnie, sos ten nakładam na ciasto – ale jeżeli coś zostanie to stawiam w miseczce na stole i dobrze pasuje też jako dodatek do upieczonej pizzy (zamiast ketchupu)
Sos jest genialny i do tego prosty w przygotowaniu! Wypróbowała go wczoraj i jestem zachwycona. Muszę się przyznać, że zawsze kupowałam gotowy, ale od teraz już nie ma o tym mowy. :) Dzięki za przepis.
pozdrawiam
Lila dokładnie! :) W dodatku ten sos do pizzy wychodzi taniej niż gotowiec z torebki! :-)
Ten sos jest mistrzowski :D Dziękuję za przepis i na sos i na ciasto do pizzy i pozdrawiam!