Bazylia u mnie w kuchni jest niezastąpiona. Nie jest rośliną wymagającą, uprawia się ją niezwykle łatwo. Wystarczy, że poznasz kilka podstawowych zasad, by cieszyć się jej smakiem i aromatem w swoich potrawach.
Nasiona czy sadzonki?
Do wyboru masz dwie opcje, aby wyhodować własne zioła. Możesz zakupić gotowe sadzonki, które dostępne są w supermarketach, jednak polecam zaopatrzyć się w sadzonki w sklepach ogrodniczych. Nasiona bazylii wysiewa się w okresie marca/kwietnia do doniczek, a bezpośrednio do gruntu w maju/czerwcu. Koniecznie sprawdź prognozy czy zapowiadają słoneczną i ciepłą pogodę, gdy będzie chłodno, to bazylia nie wzejdzie.
Jak wysiewać nasiona?
Uprawa bazylii w ogrodzie nie jest trudna, jeśli tylko posiadasz optymalne warunki – światło i odpowiednią, przepuszczalną glebę. Bazylia jest rośliną ciepłolubną i dość wrażliwą na wahania temperatury, dlatego zbyt wczesne wysadzenie może spowodować jej uszkodzenie. Pielęgnacja bazylii w ogrodzie sprowadza się do spulchniania gleby, odchwaszczania, podlewania i nawożenia organicznego.
Brak własnego ogródka wcale nie oznacza, że musisz zrezygnować z uprawy bazylii. Możesz ją hodować na balkonie, a nawet w domu na parapecie. Musisz pamiętać jedynie o częstym podlewaniu i sporej ilości słońca. Najlepiej umiejscowić ją na parapecie południowym, ponieważ z braku światła bazylia marnieje.
Uprawa doniczkowa
Będziesz potrzebować: doniczkę z otworami, spodek, nasiona lub sadzonki bazylii, odpowiednie podłoże.
Nasiona wysiej do doniczki z przepuszczalną glebą (dobrze sprawdzi się mieszanka torfu i piasku), dno doniczki możesz dodatkowo wysypać drobnym żwirkiem czy kamykami – co zapewni odpowiedni drenaż – bazylia nie może być przelana. W celu przyspieszenia kiełkowania możesz zakryć doniczkę kloszem z plastikowej, przezroczystej butelki – co stworzy roślinie odpowiedni mikroklimat. Po około 2 tygodniach będziesz mogła zdjąć klosz. Gdy na kiełkach wyrosną pierwsze liście, musisz im zrobić więcej miejsca – usunąć część z nich lub przesadzić do innych doniczek – ten zabieg to pikowanie. Pamiętaj o regularnym podlewaniu i przycinaniu rośliny.
Bazylia w kuchni…
Stosowna w kuchni śródziemnomorskiej szczególnie w włoskiej – wszyscy doskonale znają połączenie bazylii z pomidorami zarówno tymi świeżymi, sezonowymi i soczystymi jak i suszonymi oraz pieczonymi. Mozzarella z bazylią to także zgrany smakowy duet. Tradycyjne pesto również nie obejdzie się bez świeżej bazylii. Bazylia smakuje z makaronami, owocami morza, zupami i daniami mięsnymi.
Bazylia występuje w wielu mieszankach ziół, ja jednak jestem zwolenniczką wykorzystywania w kuchni świeżego zioła.
Czy to jest roślina jednoroczna, w sensie po powiedzmy wrześniu już nie nadaje się do niczego i nie da się jej odratować z korzenia na następny rok?
Fajne smaczności można zjeść z bazylią :)