Zapiekanka z kaszy gryczanej z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw to jedno z fajniejszych dań, jakie w ostatnich tygodniach przygotowałem. Za składniki posłużyło mi wszystko co miałem w lodówce ;)
Zapiekanka ta jest również efektem eksperymentów, jakie czynimy w naszej domowej kuchni, a które mają na celu sprawdzenie czy (i jak smacznie) możemy funkcjonować bez mięsa i nie być głodni w godzinę po zjedzeniu obiadu. Ten przepis mogę śmiało polecić i potwierdzam – bez mięsa dało radę.
Tak duża różnorodność składników pozwala uzyskać danie o bardzo urozmaiconym smaku, gdzie każdy kolejny kęs niesie ze sobą coś nowego. A to słodka dynia z aromatem goździkowym, a to imbirowa fasolka, a to chrupiąca cukinia z nutą kardamonu. Dzięki temu nawet w przypadku przygotowania dużej porcji i zapasu na dwa-trzy dni, codzienne jedzenie tej zapiekanki szybko się nie nudzi.
Czas przygotowania
15-20 minut na przygotowanie składników, a następnie ok. 1,5 godziny pieczenia
Składniki zapiekanki
Podane proporcje wystarczyły do przygotowania dwóch solidnych porcji obiadowych zapiekanki.
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- pół czerwonej papryki
- 1/3 niedużej cukinii
- 10-15 sztuk fasoli szparagowej
- nieduży kawałek dyni piżmowej
- jedna marchewka
- pół cebuli
- garść posiekanej natki pietruszki
- jeden nieduży korzeń pietruszki
- 1/3 szklanki oliwy lub innego tłuszczu (np. olej kokosowy, olej rzepakowy)
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, imbir, kardamon, trzy goździki, kolendra (ilość przypraw dobierz wedle własnych upodobań, ważne aby nie przesadzić z goździkami i kolendrą, które mogą niepotrzebnie zdominować smak całej zapiekanki)
- do podania: gęsty jogurt naturalny, posiekany szczypiorek
Przygotowanie zapiekanki
Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej zgodnie z instrukcjami z opakowania.
Następnie zajmij się krojeniem warzyw. Polecam przygotowanie ich w formie większej kostki, tak aby cukinia czy dynia były w sam raz na jeden kęs. Zachęcam też do tworzenia własnych zestawów warzyw w zależności od tego co masz w danej chwili w lodówce lub jakie sezonowe warzywa dostępne są aktualnie w sklepach.
Pokrojone warzywa wrzuć do dużej miski, posyp dość obficie wszystkimi przyprawami wymienionymi na liście składników i całość dobrze wymieszaj. Następnie do przyprawionych warzyw dodaj kaszę, wlej oliwę i jeszcze raz zamieszaj wszystko, aby składniki dobrze pokryły się tłuszczem i przyprawami. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka) i piecz przez ok. 90 minut. Proponuję przez mniej więcej połowę czasu zapiekać pod przykryciem (ja nakładam folię aluminiową na wierzch), a drugie 45 minut piecz bez przykrycia. Od czasu do czasu można lekko zamieszać warzywa, aby nie tylko te z góry ładnie się przyrumieniły.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa są miękkie, ale jeszcze leciutko chrupiące – nie dopuść do tego, aby zamiast zapiekanki z warzywami wyszła warzywna zupa lub papka ;)
Podawaj z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
Bez mięsa
Przygotowanie takiej zapiekanki jest dość czaso- i pracochłonne, jednak szczerze polecam ją wszystkim, którzy chcą choć na chwilę odpocząć od ciężkich, mięsnych potraw. Jest to danie sycące, zajadaliśmy się nim kilka razy i wsuwaliśmy po wielkiej porcji, a mimo to czuliśmy się lekko i świeżo. Bon appétit! :)
Właśnie zrobiłam tą zapiekankę na kolację. Świetna! My akurat uwielbiamy takie smaki, dziękuję za przepis :)
Zamierzam przygotować wg powyższego przepisu. Brzmi smakowicie. A wszystkie warzywa oraz kaszę – akurat mam :)
Dorze jest ugotować na parze warzywa al dente i połączyć z kaszą ugotowaną do zapiekania , można na wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekanka jest gotowa w 10 minut :)
Świetna zapiekanka,ja robię często takie mieszanki warzywne z różnymi kaszami,ale nigdy ich nie zapiekałam. Próbowałeś może dać surową kaszę,żeby doszła sobie w piekarniku razem z warzywami?
Nie wyszła mi ta zapiekanka zupełnie. Trudno jest dobrać te przyprawy, żeby efekt był znośny. Szkoda.
AA a może napisz co było nie tak? Chętnie doradzę, bo sam robię często według tego samego przepisu i wychodzi pysznie :)
Fantastyczna propozycja i idealna zarówno jako lekki i pożywny obiad, jak i na sycącą kolację- super!!! Z inspiracji na pewno skorzystam :)
Cześć, a gdybym jednak uparła się aby do zapiekanki dodać mięso to jakie byś mi polecił i czy wtedy trzeba w przepisie coś zmieniać? PS Uwielbiam Twoje przepisy, kilka już wykonałam :) Mąż zajada, ja zajadam aż się nam michy cieszą – takie smaczne :)
hmm z mięsa to raczej nie dodawałbym piersi z kurczaka żeby się nie zeschła, ale może filety z udek pokrojone w kostkę? Albo jakaś nieco tłustawa wieprzowina, która oddałaby sporo smaku i przez te 90 minut pieczenia ładnie zmiękła? :)
pycha… na pewno zrobię jutro na obiad :)